VAPAAKSI LEIMASTA

Saat tuntea vihantunteita lapsen tai nuoren puolesta leimanantajaa kohtaan. Muistele todellisia tilanteita, jolloin sinua oli leimatu. Kirjoita tai puhu ääneen vastalauseesi tästä väärästä leimasta, puolustaudu ja ilmaise jotenkin vihantunteesi. Väärän leiman mitätöinti voi kestää viikkoja. 

Etsi perusteita, oliko henkilöllä/henkilöillä syitä väärään arviointiin. Tulkitsiko hän tilanteen väärin. Mikä oli hänen oma ongelmansa, jonka takia hän arvioi sinua väärin. Anna hänelle anteeksi, jotta vapautuisit vihasta ja voisit vapautua myös leimasta. Anteeksiantaminen voi myös olla hidas prosessi. Tunteet eivät seuraa tahdonratkaisua ihan helposti.

Voit myös keksiä ns. voimalauseen tukeaksesi uusia ajatuksia:  "OLIN LAPSENA AHKERA LEIKKIJÄ JA AIKUISENA AHKERA TYÖNTEKIJÄ" , "OLEN HYVÄ PRIORISOIMAAN, ON FIKSUA, ETTÄ SEKAVA VAATEKAAAPPI ON LISTANI VIIMEINEN"  Jne. Voimalause kannattaa liittää omaan tilanteeseesi. Voit ripustaa sen tauluun seinälle ja toistella sitä mielessäsi, kunnes sisäistät lauseen ja minäkäsitys ja tunteet ovat seuranneet perässä.

Leiman muuttaminen

HALUATKO MUUTTUA

KYLLÄ -> 3A

EN HALUA -> 3B

EN PYSTY -> 3C


3A LEIMAN TAKANA OLEVAN PIIRTEEN MUUTTAMINEN

- Aseta itsellesi 5% tavoitteita.

Mitä käytännössä pitäisi muuttua, että olisit mielestäsi muuttunut 5% toivomaasi suuntaan - ETTÄ LEIMA OLISI VÄHEMMÄN TOTTA.

- Käy mielessäsi läpi tilanteita, jossa käyttäydyt tai ajattelet uudella tavalla. Mielikuvat luovat todellisuutta.


3B Maistele leimaa myönteisessä valossa. Etsi leimaan liittyviä hyviä puolia. - Ja elä sovussa leimasi kanssa. Suhtaudu siihen yhtä lempeästi, kuin rakastamasi ihmisen ominaisuuteen. Harjoita itsemyötätuntoa.

- MIETI, MITKÄ OMINAISUUTESI TOIMIVAT VASTAPAINONA KIELTEISELLE LEIMALLE, MIKÄ AUTTAA SELVIYTYMÄÄN ELÄMÄSSÄ esimerkki: TYHMÄ, MUTTA SISUKAS / LAISKA MUTTA OSAA NAUTTIA ELÄMÄSTÄ JNE


3C Jos leima liittyy johonkin riippuvuuteen, hae ammattiapua.

Jos leima liittyy fyysiseen vajavaisuuteen, psyykkiseen ongelmaan/häiriöön tai oppimishäiriöön, etsi vertaistukea ja/tai tietoa sinulle sopivan järjestön kautta.

Muussa tapauksessa: Yritä muuttaa leiman merkitystä. Etsi uusia näkökohtia. Maistele leimaa myönteisessä valossa. Etsi leimaan liittyviä hyviä puolia. Jos leima jatkuvasti ahdistaa, voit hakea ammattiapua. Leima voi liittyä johonkin tunnelukkoon, joka ensin pitäisi avata. 


Takaisin alkuun