KUN MUISTI PÄTKII
Kirjoitettu ehkä vuonna 2020
Kolme vuotta sitten laitoin Facebook-sivulleni seuraavan tekstin: "Tämä on tarkoitettu vertaistueksi 60+ kavereille. Ja heistä niille, jotka ovat kohdanneet elämässään enentyvää esineiden katoamista. Olen aina sanonut, että aineen katoamattomuuden laki on voimassa myös minun kodissani, mutta yhä useammin sitä epäilen, kunnes löydän kuitenkin etsimäni. Huoli kadonneesta on päätynyt onnelliseen loppuun monella eri tavalla. Kadotin maaliskuussa verkkopankin tunnusluvut ja siitä seurasi paljon hyvää. Ensinnäkin kävin läpi koko pikkukotini ja kaikki sekaiset laatikot tulivat siivotuksi ja yhtä ja toista löydetyksi (mutta ei tunnuslukuja). Onnellisena loppuna vaihdoin pankkia ja olen tyytyväinen sen henkilökohtaiseen palveluun ja autolainani korkokin pieneni monta prosenttia. Sitten kadotin toisen oransseista jumppakengistä. Mysteeri ratkesi onnellisesti, kun tyhjensin pesukoneesta valkopyykkiä. Siellähän se oli pyörinyt iloisesti puhtaaksi kaikista treenien aiheuttamista hikipisaroista, eikä ollut värjännyt pyykkiä. Viime viikolla huomasin, että museokortti on kadonnut. Organisaation sivulta löysin "Usein esitettyjä kysymyksiä" -linkin ja siellähän oli omakin ongelmani - siis useat muutkin ovat kadottaneet korttinsa. Ilokseni sieltä tuli sähköpostia, että uusi kortti lähetetään minulle kahden viikon sisällä, eikä puhuttu kuluista mitään! No sitten tietysti erilaiset sähläykset ja unohdukset ovat lisääntyneet. Mutta "asioilla on taipumus järjestyä" on yksi mottoni. "
Huomaan tyytyväisenä, että taidanpa tällä hetkellä unohdella vähemmän kuin kolme vuotta sitten ja se johtuu siitä, että yritän olla enemmän läsnä ja ajatella vähemmän montaa asiaa yhtä aikaa. Ja kiinnitän huomiota siihen, mihin sijoitan uuden tavaran. Jos joku on hävinnyt, mietin mihin laittaisin sen nyt, jos minun pitäisi valita sille kodissani säilytyspaikka.
Kokoonnumme entisten koulutovereiden kanssa säännöllisesti ja seuraavaksi tapaamme elokuussa, kun kaikilla on jo koronan tuplarokotus. Yksi meitä yhdistävä asia on keskustelut sairauksista ja muistista. Muistelemme toistemme ja poissaolevien nimiä ja menneitä tapahtumia. Aika usein syntyy erimielisyyttä siitä, miten se asia oikein oli.
Kerran vierustoveri totesi, että muisti on taas heikentynyt niin kovasti. Kehotin häntä menemään testeihin. Mutta hän kertoi, että hänen kohdallaan se antaa liian hyvän kuvan. Syynä on se, että hän oli nuorena autokolarissa ja sai aivovamman ja kuntoutusaikana hänelle opetettiin muistitaitoja, joita hän on sitten käyttänyt koko ikänsä. - Niitä taitoja minäkin olen alkanut opetella.
TUNNENKO HÄNET?
Seisoin liikennevaloissa matkalla markettiin,
vieressä hymyili nainen ja mukava niin. Tunnenko hänet vai en
mielessäni kyselen.
Nainen aloittaa puheen ja tajuan:
En tunne en,
mutta ilokseni haastelen.
Minua toiseksi luuli,
sen kysymyksestä kuuli.
Totesimme, että näinhän sitä vanhoille käy
eikä erehdyksille loppua näy.
- Yhdessä jatkoimme matkaa.
Nainen sanoi, että hän muistaa minut kuorosta. Silloin tajusin, että kyllä hän nyt erehtyy. Minun epämusikaalisuuteni on estänyt minua liittymästä minkäänlaiseen kuoroon. Kun kaksi vanhaa ihmistä muistaa täysin eri tavoin, joudutaan joskus ongelmiin - kumpi muistaa oikein. Nyt olin varma, että minä muistin oikein. Joskus ihmisiä opetetan salaamaan unohduksensa ja kiertämään tilanteen. Tapasin kerran nelisenkymmentä vuotta sitten hengellisessä tilaisuudessa erään järjestön miesevankelistan, joka tuli luokseni maireasti hymyillen ja sanoi tuttavallisesti: Hei hei, mitäs sulle kuuluu? Haistoin kieroutta ja vastasin: Et sä sitä muista kuka mä olen! Hän myönsi niin olevan ja sitten kerroin, missä olemme tavanneet ja mitä minulle kuuluu. Kun aloin itse ikääntyessäni unohdella naamoja ja yhteyksiä, päätin olla asiassa avoin. Sanon yleensä, että toinen on tutun näköinen (siis, jos hän on), mutta en muista missä olemme tavanneet. Entisten oppilaiden kohdalla - jotka ovat myös ulkonäöltään muuttuneet - kysyn usein nimen ja nimen tunnistaminenhan meiltä vanhoilta onnistuu paremmin kuin nimen tuottaminen.
MUISTI VOI HEIKETÄ MYÖS TILAPÄISESTI JA SEN VOI AIHEUTTAA: VÄSYMYS, STRESSI, SURUTYÖ, MASENNUS, LÄÄKITYS JA MUUT KEMIALLISET AINEET
ERILAISIA MUISTIONGELMIA
• VAIKEUS PALAUTTAA NIMIÄ MIELEEN on yleensä ensimmäisiä muistiongelmia, nimien tunnistaminen säilyy kauemmin. viive on usein alle tunnin, joskus tarvitaan yli yön nukkuminen. Ennätys minulla on ollut puoli vuotta.
• KASVOT (ÄÄRIMMILLÄÄN KASVOSOKEUS)
• NUMEROT, NUMEROSARJAT, VUOSILUVUT, HINNAT
• BLACK OUT ELI ÄKKINÄINEN MUISTIKATKO - PITEMPI MUISTIKATKO TIA
• MITEN ASIAT TAPAHTUIVAT - selviä virheitä = "muistaa väärin" - myöhemmin usein palautuu asioiden oikea laita mieleen
• EI MUISTA TAPAHTUMAA OLLENKAAN
• MITÄ TULI SANOTTUA TAI MITÄ AIKOI SANOA "Mitäs mun piti taas sanoa? Mihis mä jäin äsken? Joko mä kerroin tän sulle?
• ASIASISÄLLÖT, NIPPELITIETO, RESEPTIT
• EI-LOOGINEN SISÄLTÖ "ULKOMUISTI"
• ENNAOINTIMUISTI, MITÄ SOVITTU - Monen asian yhtäaikainen ennakointi, monta rautaa tulessa onnistuu huonommin, ennakkomuisti yllättävissä tilanteissa
• REITIT (TILAN HAHMOTTAMINEN)
• MENNEISYYDEN AIKAJANAN HAHMOTTAMINEN. On vaikea arvioida, tapahtuiko jokin asia esim. kaksi vai neljä vuotta sitten.
• ESINEIDEN SIJAINTI (VAKITUINEN PAIKKA, ÄSKETTÄIN TALLENNETTU - "Talteenhan vanha panee, vaan ei muista minne." )
• TAPAHTUMAT (LÄHIMUISTI, PITKÄAIKAISMUISTI)
• LIIKKEET, LIIKESARJAT, TOIMINTATAVAT,
• RUTIINISTI TEHTÄVÄT: Jäikö valot / silitysrauta jne päälle? Laitoinko turva-ketjun kiinni? Harjasinko jo hampaat?
MUISTIN VAIHEET
1. TALLENTAMINEN Pysyviä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat:: aivoterveys, henkilön kognitiiviset taidot eli ns. hyvä/huono muisti. Vaihtelevia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat: vireystila ja keskittymiskyky
2. SÄILYTTÄMINEN
3. MIELEEN PALAUTTAMINEN Hakutoiminnan ongelmana on muistivaraston kasvu. Joskus vaivalla esiin kaivettu nimi on helpompi myöhemmin muistaa, koska onnistunut muistaminen on muodostanut uuden muistijäljen jonka tallentaminen onnistuu.
TALLENTAMISEN TEHOSTAMINEN Tee vahvempi muistijälki: Keskity siihen, mitä olet parhaillaan tekemässä. Kun sammutat kahvinkeittimen, sano ääneen: "Nyt sammutan kahvinkeittimen." Katso kättäsi, kun painat katkaisijaa. "Nyt silitysrauta on irti seinästä ja läpsäytän käsiäni yhteen." Olen kuullut tarinan, että eräällä naisella oli tapana alkaa muistella että, jäikö silitysrauta sittenkin päälle. Ja sitten aviomies joutui kääntämään auton kohti kotia. Kun taas kerran alkoi tämä silitysrautaepisodi, mies sanoi: "Ei jäänyt päälle, laitoin sen takakonttiin!" Luo uusia muistijälkiä liittämällä tapahtumaan jotain poikkeavaa Kun esim. lukitset kotioven turvalukkoa tai lukitset parvekkeen oven, voit vaikkapa koputtaa kolmesti, mutta tehostetta täytyy vaihtaa, jotta se toimisi, ettei se muuttuisi toistetuksi rutiiniksi. Me unohdamme helpommin toistuvia rutiineja. Esimerkiksi ystäväni oli huolestunut, kun oli alkanut unohtaa, oliko jo pessyt hampaansa vai ei. Sinänsä ei kovin kohtalokas erehdys, mutta kehotin häntä liittämään rutiinijuttuun tehosteen. Eräällä ystävälläni oli ennen kotoa lähtöä tapana mennä hellan ääreen ja koskettaa jokaista hellan levyn katkaisijaa erikseen ja sanoa ääneen: Nolla, nolla, nolla, nolla. Omaksuin häneltä saman tavan, kunnes sain syntymäpäivälahjaksi induktiolieden, joka kylmenee itsestään. Nimen muistamista voi auttaa, kun keksit ulkonäköön tai olemukseen perustuvia samalla kirjaimella alkavia adjektiiveja: Reetta voi olla Reetta Reipas. Mielikuvan kannatta olla positiivinen! Voit keksiä assosiaatioita, mieti rouva Tuomisen kohdalla kukkivaa tuomipuuta. Kun et muista oliko nimi Kalajoki vai Kalaoja - hän on vuolaasti puhuva, siis joki. Samannimiset tutut voi liittää mieleenpainettavaan nimeen Joskus auttaa aakkosten läpikäynti . Alkoiko A:lla, Ahti, Antti, Antero, Asko jne. vai E:llä Eeero, Eino, Erkki, Esko jne. Joskus olen jopa etsinyt kalenterista nimiluettelon, ja käynyt sitä läpi - ja sitten tunnistanut sen oikean.
Hyvin monet ovat unohtaneet, mihin auto on parkkeerattu. Varsinkin parkkitalot ovat hankalia. Kerros unohtuu tai rivi. Mutta minulle kävi niin, että unohdin, mihin parkkitaloon olin pysäköinyt: Olin muutama suosi sitten luennoimassa Jyväskylässä Lutakon alueella ja yövyin hotellissa. Aamulla en löytänyt parkkitalosta autoani. Täytyi mennä takaisin hotelliin kysymään neuvoa. Selvisi, että siellä on enemmän kuin yksi parkkitalo ja olin etsinyt väärästä talosta. Löysin oikean talon ja autoni ja huomasin, että kuskinpuoleinen ikkuna oli ollut koko ajan auki. Silloin ajattelin, että olenkohan liian vanha matkaluennoitsijaksi. Luento sujuu, mutta oheistoiminnoissa on ongelmia. Mutta kyllä minä siitäkin ajattelusta toivuin. Ja opinpahan olemaan tarkempi pysäköintitalojen ja auton ikkunoiden kanssa.
ONKO SYYTÄ HUOLESTUA?
USA:N ALZHEIMER-LIITTO ON LISTANNUT KYMMENEN ERI PIIRRETTÄ, JOISSA ON NORMAALIN IKÄÄNTYMISEN AIHEUTTAMIA MUUTOKSIA, JOITA EI PIDÄ PELÄSTYÄ.
Muistin heikentyminen - Normaalia: Unohtaa pankkikortin tunnusluvun tai minne pysäköi auton. Epänormaalia: Unohtaa mikä pankkikortti on tai millaisen auton omistaa.
- Arkiaskareiden suorittaminen vaikeutuu Normaalia: Unohtaa, mitä oli juuri sanomassa. Epänormaalia: Unohtaa, kuinka suoriutua jokapäiväisestä askareesta kuten hampaidenpesusta.
- Kielellisen ilmaisun ongelmat Normaalia: Joutua välillä tapailemaan sanoja kertoessaan tarinoita. Epänormaalia: Unohtaa usein päivittäin käytettäviä sanoja tai termejä.
- Paikan ja ajantajun katoaminen Normaalia: Unohtaa, minä päivänä viikosta hammaslääkäriaika oli. Epänormaalia: Eksyä tutuissa paikoissa.
- Huono tai alentunut arviointikyky Normaalia: Tehdä huono päätös silloin tällöin. Epänormaalia: Pukeutua sopimattomasti tai luottaa liian paljon tuntemattomiin henkilöihin.
- Vaikeus ymmärtää abstrakteja asioita Normaalia: Laskea kauppalaskun loppusumma väärin. Epänormaalia: Unohtaa, kuinka lasketaan yhteen tai vähennetään.
- Hukata tavaroita Normaalia: Hukata avaimet tai lompakko. Epänormaalia: Laittaa hammasharja jääkaappiin vessan kaappien sijasta.
- Muutokset käytöksessä tai luonteessa Normaalia: Olla huonolla tuulella silloin tällöin. Epänormaalia: Rajut ailahtelut, jotka eivät johdu masennuksesta tai muusta sairaudesta.
- Muutokset persoonallisuudessa Normaalia: Muuttua puheliaammaksi vanhetessa. Epänormaalia: Hämmennyksen, epäilyn, pelon tai riippuvaisuuden lisääntyminen.
- Oma-aloitteisuuden heikkeneminen Normaalia: Haluta levätä ja välttää sosiaalista kanssakäymistä väsyneenä. Epänormaalia: Nukkua tunteja television edessä. Menettää mielenkiinnon asioihin, jotka ennen toivat iloa.
JOS EPÄILEE MUISTISAIRAUTTA ITSELLÄSI TAI LÄHEISELLÄ, KANNATTAA HAKEUTUA AJOISSA LÄÄKÄRIIN. NYKYÄÄN ESIMERKIKSI ALZHEIMERIN TAUTIIN ON HYVÄ LÄÄKITYS. MONET PÄRJÄÄVÄT DIAGNOOSIN JÄLKEEN VIELÄ VUOSIA ITSENÄISESTI.
- Tuttavapiirissäni on kaksi henkilöä, jota ovat vuosia asuneet yksin ja selviytyneet. On myös useampi sellainen, joka on puolison turvin selviytynyt arjesta.
- Paikalliseen muistiyhdistykseen kannattaa liittyä. Valtakunnallisesta muistiliitosta saat tietoa muistista ja myös paikallisyhdistyksistä.