Soroptimistien toimintaa Forssassa vuodesta 1968     

                   www.soroptimistit.fi/     www.soroptimistit.fi/forssa/                                     Kansainvälistä toimintaa: https://marja-leena-puntilan-kotisivu.webnode.fi/

                                                                                        Konventio Suomessa

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan Soroptimistitoimintaan, ota rohkeasti yhteyttä: https://www.soroptimistit.fi/forssa/yhteystiedot/


KEITÄ OLEMME

Soroptimistit tukevat tyttöjä ja naisia (Forssan lehti 14.10.2018)

14.10.2018 13:00Petri Ojanen

Vuosi 1968  tuli tunnetuksi poliittisesta, kulttuurisesta ja moraalisesta kuohunnasta ja mullistuksista. Se on myös Forssan Soroptimisklubin perustamisvuosi. Forssan Soroptimistiklubi juhlisti pyöreitä vuosiaan juhlaillallisella.

Forssan soroptimistit juhlivat 50-vuotistaivaltaan illallisella, jonka lomassa muisteltiin yleisesti vuotta 1968 historian valossa sekä klubin perustamisvaiheita ja tapahtumia kyseisestä vuodesta aina tähän päivään saakka.

Suomen 60 soroptimistiklubia kuuluvat maailmanlaajuiseen, 122 maassa toimivaan, eri ammatteja ja kulttuureja edustavaan naisten verkostoon, Soroptimistit International (SI). Sen tärkein tehtävä on naisten ja tyttöjen aseman ja elinolosuhteiden parantaminen kaikilla elämän alueilla, ja siihen paras keino on auttaa heitä pääsemään kouluun, ammattiin oppimiseen ja uralla etenemiseen.

Järjestö jakaa vuosittain noin 1 600 apurahaa tyttöjen koulutukseen. Klubien avustustyö ulottuu kotimaan paikallisesta maailmanlaajuiseen toimintaan. Kehitysmaissa on avustettu muun muassa vesi- ja kaivohankkeita, sairaaloiden ja koulujen rakennus- ja kunnostustöitä sekä kätilökoulutusta. Viime vuosina kestävä kehitys ja kiertotalous on tullut merkittävässä määrin mukaan klubien ohjelmaan.

Klubit keräävät varoja avustustoimintaan erilaisilla tempauksilla, kuten järjestämällä muotinäytöksiä, kirpputoripäiviä ja kulttuuritapahtumia.

Soroptimistiklubit ovat usein mukana myös eri tahojen järjestämissä lipaskeräyksissä. Suurimman lipaskeräystuoton Forssan klubi saavutti vuonna 2015, jolloin kerättiin rahaa Helsingin Lastensairaalan hyväksi.

Forssan soroptimisteja lämmittää se, että seutukunnan asukkaat ovat osallistuneet ainakin yleisönä järjestettyihin tapahtumiin, joiden tuotto on saatu toimitettua hyviin hankkeisiin. Klubi toivoo yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessakin.




SOROPTIMISTEILLA ON TÄLLÄ HETKELLÄ VIISI TOIMINTAOHJETAVOITETTA  1: tarjota koulutusmahdollisuuksia, taloudellista tukea, opiskelustipendejä ja opastusta (mentorointi) koulutukseen ja työharjoitteluun pääsemiseksi ja siinä menestymiseksi 2: parantaa naisten taloudellista asemaa ja työllisyyttä  3: toimia naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi ja tukea naisten mahdollisuuksia konfliktien ratkaisemiseen 4: edistää elintarvikkeiden puhtautta ja naisten ja tyttöjen pääsyä parhaan mahdollisen terveydenhuollon piiriin 5. käsitellä naisten ja tyttöjen erityistarpeita kestävän kehityksen, ilmastonmuutoksen ja luonnon katastrofien näkökulmasta


TOIMINTAA

Klubikokoukset ovat talvikaudella kerran kuukaudessa Forssan Ystävän kammarilla, jonka taustajärjestössä klubimme on jäsenenä.

VUOROVAIKUTUSTA MUIDEN KLUBIEN KANSSA

13.6. 2023 Osallistuimme Naantalin soroptimistiklubin järjestämille päivälliselle muutamien muiden Länsi-Suomen klubien jäsenten kanssa ja Musiikkijuhlien konserttiin Naantalin kirkossa. Kuvassa on osa klubilaisistamme Naantalin kirkon edessä.

Kesällä 2022 olimme Järvenpään klubin vieraana Lounaskonsertissa ja samalla harrastimme kulttuurimatkailua Tuusulassa


FORSSAAN TULI UKRAINASTA PAKOLAISIA 2022

Järjestimme ukrainalaisten hyväksi lounaskonsertin 5.2.2023. Söimme "borssikeittoa" ja kuuntelimme hyvää musiikkia. Konsertin tuotto jaettiin lahjakorteina Forssan ukrainalaisille.

Täysi salillinen kuunteli musiikkia' söi ja seurusteli. Tunnelma oli lämmin. Vastaanottokeskuksen kautta oli jaettu ukrainalaisille 50 pääsylippua ilmaiseksi.  






KORONARAJOITUSTEN TAKIA JOUDUIMME OTTAMAAN DIGILOIKAN: KLUBIKOKOUS TEAMS-KOKOUKSENA NAISTENPÄIVÄNÄ 8.3.2021

Kokoonnuimme aikaisemmin Yhteisötalolla, joka on sosiaalialan toimijoille ja järjestöille varattu rakennus. Lahjoitimme sinne ison jääkaapin, joka mahdollistaa lahjoitusruokien säilyttämisen. 

Avustuskohteita ovat olleet naiset ja tytöt Afrikassa ja Aasiassa. Meillä oli vuosikausia kummityttö Thaimaassa, jonka koulutuksen kustansimme. Nepalilaiset koulutytöille hankimme koulupukuja Pelastakaa Lapset r.y.:n kautta. Afrikan naisia ja tyttöjä on avustettu mm. Vesiprojektin ja Naisten Pankin kautta. Myös paikallisesti on avustettu nuoria harrastuksissa ja kouluvälineiden hankinnassa korona-aikana.  Viimeksi annoimme kannustusstipendit kahdelle päihdekuntoutujanaiselle, jotka ovat pysyneet päihteettöminä ja opiskelleet ammattiin.

Alla vasemmalla: Soroptimistit osallistuivat Jokioisten Elonkierron Joulupolkuun omalla osastollaan - Numero 10

Yllä oikealla: Oranssien päivien julisteen ripustaminen.

TEEMME YHTEISTYÖTÄ PAIKALLISTEN NAISJÄRJESTÖJEN KANSSA. MARRASKUUSSA 2020 OLI YHTEISTYÖKUMPPANINA UNWOMEN KATSO >>> 

ALLA ON TOIMITTAJA KITI SALOSEN JUTTU FORSSAN LEHDESSÄ 26.11.2020

FORSSASSA ON PANOSTETTU KESTÄVÄN KEHITYKSEN TEEMAAN

puffi FORSSAN LEHDESSÄ

"TÄSTÄ PUHUTAAN FORSSAN KAUPUNGINTALOLLA ti. 5.11.2019 Klo18-20.00

Maailmanlaajuisen ruoantuotannon tavoitteena on tuottaa koko ihmiskunnalle riittävästi terveellistä ruokaa samalla ottaen huomioon paikalliset olosuhteet ja ympäristö. Pyrkimyksenä on myös saada ihmiset muuttamaan ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan. Viime vuosina on tehty runsaasti tutkimusta uusien kotimaisten proteiinilähteiden löytämiseksi ja niiden ravitsemuksellisen hyväksikäytön parantamiseksi. Muitakin ihmiselle hyödyllisiä aineita tutkitaan ja pyritään sisällyttämään elintarvikkeisiin. Uusia tuotteita ruokakauppoihin on tullut ja tulee. Kaura eri muodoissaan on maailmalla tämän päivän hittituote. Ulkomaanmarkkinat vetäisivät kauraa reippaasti enemmän kuin mitä Suomessa nyt viljelemme."

Olimme markkinoineet tilaisuutta kohdennetusti. Lisäksi sitä oli mahdollista seurata striimattuna, kuten oli tapahtunut HAMKissa opetuksen puitteissa. Myös sisarklubien jäseniä oli istunut "etäkatsomossa". Paikalle oli tullut 104 henkeä. 

KESTÄVÄ VESITALOUS-SEMINAARI 2018

Soroptimistien toivotaan tekevän yhteistyötä sekä paikallisten järjestöjen että muiden organisaatioiden kanssa. Valtakunnallisesti toivotiin järjestettävän Itämeri-seminaareja. Mutta tunnemme forssalaiset ja oletimme, ettei väkeä saataisi liikkeelle pelkällä Itämeri-teemalla ja lisäsimme paikallisen vesi-teeman, joka herätti selvästi kiinnostusta. Forssan lehtikin julkaisi ison jutun.

KESTÄVÄ KEHITYS, YMPÄRISTÖSUUNNITTELIJA -insinööriopiskelijat HAMK:in Forssan sivupisteestä osallistuivat luentoon ja tekivät sen pohjalta ryhmätyöprojektin. Parhaan ryhmän jäsenille annoimme stipendit. Klubimme edustaja keskellä luovutustilanteessa. 







JÄRKIVIHREÄN KAUPUNGIN ASUKKAINA TEEMANAMME ON OLLUT MYÖS KIERRÄTYS

Osallistuimme aktiivisesti TEX-VEXin keräystempaukseen linja-autoasemalla. Tex vex Forssa on osa kaupungin työllisyyspalvelujen toimintaa. Tex vex koostuu kahdesta osasta; myymälästä ja tekstiilikierrätyksen pajasta. Myymälässä voi tehdä hyviä löytöjä ja sinne voi jättää käytöstä poistetut puhtaat tekstiilit.

Teimme taas yhteistyötä Hamkin insinööriopiskelijoiden kanssa. Myös Martat osallistuivat tempaukseen. Sitä oli markkinoitu näyttävästi. Yhden päivän aikana saatiin kokoon kaikki ennakko-odotukset ylittävä määrä tekstiilejä kaupunkilaisilta. Kuorma-auto vei lavalla tavaraa pajalle jatkokäsiteltäväksi.

VARAINHANKINTAA

MYYNTITUOTE: SILKKIPAINETUT KORTIT - (JÄSENILLE JÄSENSIVUILLA ESITE)

Alla:: Jäsenellämme Pirkko Teräväisellä oli taidenäyttely joulun aikoihin. Kuvassa Pirkko esittelee taulujaan.

VOIT OSTAA PIRKKO TERÄVÄISEN TAULUISTA TEHTYJÄ KORTTEJA TOIMINTAMME HYVÄKSI (kortti+kuori 3 € + lähetyskulut) tilaus: anja.laurila@surffi.net    Alempana kuva korttivaihtoehdoista: Varjon alla, Kaktus, Sininen lintu.

       Alla: Tässä on joutavia tavaroita ihmisten nurkista odottamassa uusia omistajia.

PAIKALLINEN KIRPPUTORIYRITTÄJÄ ANTAA HYVÄNTEKEVÄISYYSJÄRJESTÖJEN KÄYTTÖÖN ILMAISEN PÖYDÄN JA REKIN KUUKAUDEKSI. OLEMME SAANEET KERÄTTYÄ VUOSITTAIN KIITETTÄVÄSTI RAHAA KIRPPUTORILLA. VUONNA 2021 TUOTTO OLI 403€

MYYJÄISET

Olemme osallistuneet myyjäisiin, joita on järjestetty yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa. Jokioisilla on ollut vuosittain joulumyyjäiset paikallisen urheiluseuran järjestämänä. Vuonna 2020 lunastimme pöydän ja leivoimme talkoilla yhden päivän Lounais-Hämeen Pirtin keittiössä. Hyvin tekivät piirakatkin kauppansa.

YLEISÖTILAISUUDET

Alla: Klubin presidentti Päivi Malinen kiittelee esiintyjiä, jotka antoivat panoksensa maksutta.

Alempi kuva: Yleisö palkitsi esiintyjät runsalilla aplodeilla.

MUOTINÄYTÖKSET

Muotinäytöksillä kerättiin monena vuonna varoja. Tässä kuvassa Vintagemuotinäytöksen loppukuva 

Lisää kuvia > (muotinäytöksestä)

FORSSAN LEHDEN KIRJOITUS


Menneen vintagesta nykyajan reproon

13.4.2016 00:00 Päivitetty 15.8.2018 11:37Johanna Puukka

-Hienoja vaatteita! Niitä on käytetty ja niillä on vielä tarinakin, ihastelee Forssan ammatti-instituutissa tekstiiliartesaaniksi opiskeleva Sara Tiilikainen sovittaessaan muotinäytösasujaan.

Erityisesti hän ihastui keltaiseen kevyeeseen kesätakkiin, joka on hänen vaatetusalan opettajansa Sirkka-Liisa Ahtisen käsialaa.

-Käytän niin paljon mustia vaatteita, mutta tämän voisin kyllä laittaa päälle. Keltainen ei olekaan hullumpi väri, Tiirikainen peilailee.

-Tein sen itselleni joskus kauan sitten oman mallin mukaan, Ahtinen muistelee.

Tiirikainen on yksi Forssan soroptimistiklubin hyväntekeväisyysmuotinäytöksen malleista.


Ensi sunnuntaina klubilaiset sekä FAI:n opiskelijat ja henkilökunta esittelevät vintage-vaatteita vuosikymmenien takaa, uusia retrohenkisiä ja myös vanhoista materiaaleista uusiksi tehtyjä tai vanhoilla malleilla toteutettuja repro-asuja.

Kustakin vaatteesta kerrotaan myös sen tarina.

Vaatteita olisi tarjolla yllin kyllin ja mannekiinejakin viitisentoista.

-Sen verran on karsittava asujen määrää ja esitystä tiivistettävä, että näytös saadaan tunnissa läpi, pohtivat Ahtinen, Ani Järvinen-Vesala ja Tuula Koivula.

Anja Laurila esittelee sunnuntaina muiden muassa kaksi Marimekon asua. Niistä toinen on uudelleen tuotantoon otettua mallia 2000-luvulta. Toinen on uniikki vuodelta 1968.

-Ihastuin Vuokko Nurmesniemen Pirput parput -kankaaseen ja Annika Rimalan Juolukka-mekkoon. 1960-luvulla oli vielä mahdollisuus teettää toiveiden mekkomalliin mikä tahansa Marimekon kangas. Teetin Nurmesniemen kankaasta Juolukka-mekon, kun odotin tytärtäni. Tyttäreni osti minulle samasta kankaasta Kihlatasku-retromekon, Kummatkin ovat olleet käytössä, hän kertoo.

Klubi on järjestänyt joka toinen vuosi hyväntekeväisyysmuotinäytöksen yhteistyössä paikallisten muotiliikkeiden kanssa. Tämänkeväinen näytös tukee sekä järjestölle että Forssan seutukunnalle tärkeitä kestävän kehityksen ja kiertotalouden teemoja.

Näytöksen tuotto ohjataan tänä vuonna nepalilaisten tyttöjen koulupukujen hankkimiseen.

-Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Köyhillä perheillä ei ole varaa hankkia kouluun tarvittavia pukuja ja tarvikkeita, toteavat klubin aktiivit.

Jo 20 eurolla yhdelle nepalilaistytölle saadaan hankittua kouluvaatteet: vaatepaketti sisältää kahdet hameet tai housut, paidat ja kengät. Puvut hankitaan paikallisilta tuottajilta. FL

Vintage-muotinäytös Vanhassa Värjärissä (Wahreninkatu 11, Forssa) sunnuntaina 17. huhtikuuta klo 15. Liput 10 e. Järjestäjinä Forssan soroptimistit ja Forssan ammatti-instituutti.

Soror optimaSoroptimistit on maailmanlaajuinen naisten vapaaehtoisjärjestö, joka puolustaa ihmisoikeuksia, rauhaa ja demokraattista päätöksentekoa.Se tekee työtä erityisesti tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi. Järjestö ei ota kantaa puoluepoliittisiin eikä uskonnollisiin kysymyksiin.Nimi tulee latinankielisistä sanoista soror optima, joka merkitsee parasta sisarta.Forssassa on toiminut soroptimistiklubi vuodesta 1968 lähtien ja siinä on jäseniä 20.Soroptimist International on toiminut vuodesta 1921 lähtien. Se toimii 130 maassa yli 80 000 jäsenen voimin. Vuonna 2012-14 soroptimistit ovat keränneet varoja Euroopan alueella yli 23 miljoonaa euroa. Niillä on autettu 700 000 naista tai tyttöä.




Soroptimistijärjestön sivulta (A.L.)


Klubimme on järjestänyt joka toinen vuosi muotinäytöksen yhteistoiminnassa paikkakunnan vaateliikkeiden kanssa. Nyt näytös päätettiin toteuttaa "Kestävän kehityksen" ja "Nostetta nuorille" -teemojen mukaisesti erilainen tapahtuma yhteistyössä Forssan ammatti-instituutin kanssa. Ammatti- instituutin tytöt suorittivat oppilastyönä meikkausta, hoitivat kahvion ja toimivat mannekiineina, lisäksi eteisaulassa oli näyttely artesaaniopiskelijoiden tekemistä re-design uusiovaatteista. Näytöksellä kerättiin rahaa Nepalin tyttöjen koulupukuja varten ja lisäksi tuotolla tuettiin myös kosmetologiopiskelijoiden opintomatkaa.

Näytös järjestettiin entisessä Forssan puuvillatehtaan (myöhemmin Finlaysonin tehtaan) värjäämössä, joka nykyään on ammatti-instituutin opetusravintolana. Pukuja oli 20-luvulta lähtien 80-luvulle ja jokaisella puvulla oli oma historiansa, joka myös kerrottiin yleisölle.

Väkeä oli kerääntynyt keväisenä sunnuntai-iltapäivänä ihan kiitettävästi jo hyvissä ajoin. Ennen varsinaisen näytöksen alkua kuunneltiin klubimme presidentin soittamaa pianomusiikkia ja tapailtiin tuttuja kahvipöydän ääressä. Ohessa oli myös arvontaa ja kirpputori, joka tuotti myös mukavan summan. Myymättä jääneet tavarat saivat uuden "mahdollisuuden" syksyllä kaupunkimme isolla kirpputorilla, jossa hyväntekeväisyysjärjestöt saavat pitää ilmaisen pöydän kuukauden ajan.

Ehkä mielenkiintoisimman puvun esitteli Klubimme jäsen, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila. Puku oli teetetty vuonna 1996 kansallismuseon tietojen pohjalta kopioksi vuoden 1907 maailmanhistorian ensimmäisten naisparlamentaarikkojen juhlamekoista, kun he olivat kokoontuneet juhlimaan eduskuntaan pääsyään. Mukana oli vuonna 1907 myös tuleva Suomen ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää, jonka työura oli alkanut kaksitoistavuotiaana juuri Forssan puuvillatehtaassa. Kun vuonna 1996 vietettiin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden saamisen 90-vuotisjuhlaa, kummallakin puhemiehistön naisella oli samanlainen juhlapuku kuin ensimmäisillä naiskansanedustajilla.

Forssan kaupunki on syntynyt aikoinaan puuvillatehtaan ympärille ja ns. rykkityykistä valmistettu puku toi monille haikeita muistoja. Puvun oli teettänyt lääkintäneuvos Ritva Vastamäki juhlapuvukseen. Rykkityyki oli tehtaan painokoneissa ollut suojakangas, johon kerääntyi monista eri malleista värejä. Loppuunkäytettyjä suojakankaita sai ostaa tehtaan myymälästä. Forssalaiset tekivät rykkityykistä lasten suojapukuja, takkeja ja päällystivät huonekaluja ym.



SOROPTIMISTIPÄIVÄ

Alueen klubit järjestävät vuorotellen Soroptimistipäivän tapahtuman joulukuussa. Forssan klubin vuoro oli vuonna 2016. Kokous pidettiin Humppilassa Urpolan kartanossa. Tilaisuuden tuotto käytettiin tukholmalaisen  ystävyysklubimme kohteeseen (Solvatten), jossa hankitaan vettä aurinkoenergialla juomavedeksi pudistavia laitteita Afrikkaan. Tytöt vapautuvat veden kantamisesta ja heidän on mahdollista käydä koulua. Seuraavana on Irkka Ryhtän ottamia kuvia tilaisuudesta.

Vieraslahjaksi kudoimme jokaiselle "Sorotossut", joissa oli Soroptimistien värit. Alla ovat klubimme helpottuneet puuhanaiset. Juhlat onnistuivat hyvin.

SOROPTIMISTIPÄIVIEN JÄRJESTÄMISVUORO TULEE KYMMENEN VUODEN VÄLEIN

Hämeenlinnassa 

Valkeakoskella   - esiintymässä japanilaisia Soroptimistisisaria

'

            Vammalassa 2015

Vastavuoroiset vierailut ystävyysklubien kanssa on osa kansainvälistä yhteistyötä. Olemme saaneet vieraita Tukholmasta ja olleet heidän vieraanaan. Kuva alhaalla: Juhlalpöytä odottaa

                 Alhaalla: Olemme lounaalla Tukholman kahden eri klubin jäsenten kanssa. Meitä riitti pitkä pöydällinen.