ENNUSTUKSET TOTEUTUVAT - TAI EI

16.04.2022

Ihminen on aina ollut kiinnostunut ennustuksista, varsinkin sellaisista, jotka lupaavat jotain hyvää. Epävarmoina aikoina tarve turvautua ennustajiin kasvaa.

Jouduin aikoinaan miettimään raamatun ennustusten toteutumista ensimmäisen kerran rippikoululeirillä. Olin mennyt leirille ateistina. En uskonut mihinkään yliluonnolliseen enkä ennustuksiin enkä rukoillut edes hätätilanteissa. Leirin loppupuolella siellä vieraili tunnettu kuvataiteilija ja televisiotoimittaja Osmo Visuri. Hän piti meille luennon raamatun ennustuksista ja niiden toteutumisista Israelin kohdalla. Meidän piti etsiä raamatun kohta ja sitten Visuri kertoi sen toteutumisesta. Istuin tapani mukaan viimeisellä penkkirivillä ja nojailin seinään, enkä viitsinyt etsiä raamatunkohtia. Sitten tunnin puolivälissä hän sanoi jotain Israelissa olevista keinokastelujärjestelmistä, joka tarttui korvaani - Oliko raamatussa todella noin sanottu. Etsin kohdan ja tosiaan, siellä oli oikea ennustus, joka oli toteutunut täsmällisesti. Aloin kuunnella ja hämmästelin yhä enemmän. Aloin epäillä omaa elämänkatsomustani. - Oliko Jumala sittenkin olemassa!

KUN ENNUSTUKSET EIVÄT TOTEUDU

Olin aikoinaan kuullut entisen kotiapulaisemme Kertun kertovan omasta toteutuneesta ennustuksesta. Hänelle oli vuosia aikaisemmin ennustaja kertonut, että hän tulee muuttamaan meren taakse ja sinne hän todella oli mennyt suureksi surukseni. Sen ennustuksen toteutuminen ei kuitenkaan ollut horjuttanut minun uskoani siihen, että yliluonnollista tietoa ei voi olla. Kun parikymmentä vuotta sen jälkeen lomailin Amerikassa Kertun luona, hän palasi siihen ennustukseen. Hän oli mennyt naimisiin amerikkalaisen kanssa, kuten ennustaja oli luvannut. Hän oli sanonut, että Kerttu tulee jäämään leskeksi. itse asiassa se vaikutti silloin aika todennäköiseltä, sillä Kertun puoliso oli häntä huomattavasti vanhempi. Nyt Kerttu eli jatkuvan huolen kanssa, mutta mies eli huomattavasti vanhemmaksi kuin mitä Kerttu koskaan oli uskonutkaan ja hänen leskeysvuotensa jäivät lyhyiksi.

Toinen turhan huolen kanssa elänyt oli sukulaiseni, jolle ennustaja oli kertonut paljon toteutuneita asioita ja ilmoittanut tulevan lapsiluvun. Sukulaiseni sai kuitenkin yhden lapsen enemmän kuin mitä ennustaja oli kertonut ja sitten hän pelkäsi jatkuvasti, että joku lapsista kuolee.

Kahdessa edellisessä tapauksessa ennustuksen aiheuttama vahinko ei ollut niin traaginen kuin kolmannessa esimerkissäni. Raamattupiirissäni kävi vasta uskoon tullut nainen, joka varoituksistani huolimatta meni ennustajalle. Hän oli tutustunut itseään kiinnostavaan mieheen ja halusi kuulla ennustajan mielipiteen, koska toisaalta hänen aviottoman lapsensa isä oli raitistunut ja tullut mukaan kuvioihin ja toivoi avioliittoa. Nainen ei osannut päättää kahden miehen välillä. Hän uskoi, kun ennustaja kertoi, ettei hänen kannata mennä naimisiin lapsensa isän kanssa, koska tämä alkaa juoda. Hänen kannattaa jatkaa elämää tuon toisen miehen kanssa. Nainen noudatti ennustajan neuvoja.

Ennustuksesta on kulunut lähes neljäkymmentä vuotta, eikä lapsen isä ole alkanut juoda. Naisen toinen ihmissuhde osoittautui vaikeaksi ja hän totesi, ettei hän ilman Jumalaa edes uskaltaisi olla sen miehen kanssa. Hän tunsi saavansa rukouksesta voimaa kestää miehen tuomia ongelmia. Hän halusi kestää niitä, koska kuitenkin oli niin rakastunut. Mies sai naisen jättämään seurakunnan ja nainen alkoholisoitui ja lopulta menetti työnsä, asuntonsa ja lapsensa - ja vielä se mieskin vaihtui laitapuolen kulkijaan. Onneksi lapsen isä oli raitis ja kävi säännöllisesti työssä. Kun lapsi otettiin äidiltä huostaan, hänet päätettiin lopulta sijoittaa isänsä luo. Isä saattoi kasvattaa lapsen ja saa nauttia vielä isovanhemmuudesta.

Koska olen vuosikymmeniä ollut aktiivinen uskovainen, olen kuullut erilaisissa tilaisuuksissa ja kristillisestä mediasta profetioita, jotka ovat menneet pieleen. Eräällä julistajalla oli tapana lähteä sen hetkisestä maailmantilanteesta ja sitten yhdistää se johonkin raamatun ennustukseen. Kuuntelin vuosia sitten kesälomalla hänen vanhoja opetuksiaan lainaamiltani kaseteilta ja huomasin, että äänen vakuuttavasta sävystä huolimatta, hänen ilmoittamansa asiat eivät koskaan toteutuneet. Hän oli väärä profeetta, josta raamatussakin varoitetaan.

Olen joutunut rukoilemaan sekä itseni kohdalla että joidenkin muiden kohdalla, että väärän profetian jälki meidän mielissämme tuhoutuisi. Olen myös kuullut oikeita profetioita ja raamattu on niitä täynnä.

PÄÄSIÄISEN PROFETIAT

Eilisen pitkäperjantain tekstissä yli 2700 vuoden takaa puhuttiin ihmisen syntisyydestä ja Jeesuksen kärsimyksestä ja syntien sovittamisesta. Alussa olevassa kuvassa on kirkkomme alttariseinän lasimaalauksissa kaksi tilannetta Jeesuksen elämästä, joita muistelemme pääsiäisen aikoihin. Jeesuksen kärsimys ja kuolema on ennustettu Jesajan kirjan luvussa 53. Sain sen lukea eilen pitkäperjantain jumalanpalveluksessa. Jeesuksen ylösnousemus oli myös ennustettu vanhassa testamentissa, mutta opetuslapsetkaan eivät olleet sitä ymmärtäneet, ennen kuin Jeesus itse sen heille selitti ylösnousemuksensa jälkeen: "Ja hän selitti heille Mooseksesta ja kaikista profeetoista alkaen, mitä hänestä oli kaikissa kirjoituksissa sanottu " (Luuk. 24: 27)

Tapio Puolimatka on perehtynyt raamatun ennustuksiin ja julkaissut äskettäin niistä kirjan nimeltä: "Kun ennustukset toteutuvat". Siinä hän tuo esiin Jesajan kirjassa kerrotun ennustusten merkityksen.

https://www.tv7.fi/arkki/cafe-raamattu/ennustukset-todisteena_p83617/

ERILAISIA TULKINTOJA

Kun valmistauduin eilen jumalanpalvelukseen, etsin tietoa siitä, mitä juutalaiset sanovat Jesajan ennustuksesta, koska he eivät usko Jeesukseen kärsivänä vapahtajana. Hämmästyksekseni löysin tiedon, jonka mukaan Jesaja kertookin Israelin kansan kärsimyksestä eikä kärsivästä Messiaasta.

Tulkinta oli mielestäni todella kaukaa haettu. Mieleeni tuli toinen Jesajankirjan ennustusten tulkinta, jonka esitti eräs teologian professori. Myös sitä hämmästelin aikoinaan ja hämmästelen edelleen.

Olin tullut vasta uskoon ja ilahduin kun autoradiossa kerrottiin, että tunnettu professori luennoi Jesajan kirjasta. Hän ilmoitti, että Jesajan kirjaa ei ole voitu kirjoittaa kokonaisuudessaan n.700 vuotta ennen ajanlaskun alkua, koska siinä kerrotaan tapahtumista, jotka toteutuivat vasta myöhemmin. Siksi osa on kirjoitettu niiden tapahduttua ja oli olemassa kaksi Jesajaa - myöhemmin opin, että peräti kolme Jesajaa. Olin nuori uskova ja kauhistuin. Nyt en ihmettele moisia mielipiteitä. Tiedän että Raamatun syvimpiä totuuksia vastaan ollaan hyökkäämässä kaikilla mahdollisilla tavoilla ja luottamusta siihen halutaan horjuttaa.

Kun Tapio Puolimatka näkee toteutuneen ennustuksen todistuksena Jumalasta, juutalainen voi selittää ennustuksen sisällön aivan muuksi ja luterilainen professori taas tehdä johtopäätöksiä, jotka mitätöivät profetian.

Raamatussa on ennustus siitä, että laittomuus pääsee valtaan. Tällä hetkellä tuntuu, että se on toteutunut ja nyt eletään sitä aikaa. Toisaalta minua on puhutellut Mooseksen kirjan kohta, jossa kerrotaan, että kaikkea ei ilmoiteta ihmisille etukäteen. Meille on raamatussa ilmoitettu se, mitä meidän täytyy tietää, että eläisimme oikein ja hyväksyä se, että Jumalalla on salaisuutensa. "Se, mikä on salassa, se on Herran, meidän Jumalamme; mutta mikä on ilmoitettu, se on meitä ja meidän lapsiamme varten ikuisesti, että me pitäisimme kaikki tämän lain sanat." (5.Moos. 29:29)

Raamattu on salaisuuksien kirja ja sen tulkinnassa me kaikki erehdymme. Meillä on vapaus kyseenalaistaa kaikki raamattua selittävät auktoriteetit ja samalla luottaa, että etsivä löytää. Minua oli vaivannut pitkään Raamatun ennustukset Jeesuksen toisesta tulemisesta. Erehtyikö Paavali ennustuksissaan Tessalonikalaiskirjeessään? Olin Kansan raamattuseuran leirikeskuksessa viikonloppukurssilla. Lauantaina iltatilaisuudessa käskettiin lopuksi rukoilla vierustoverin kanssa jonkun itseä painavan asian takia. Yleensä aiheiksi löytyvät ihmisillä etsimättä omat tai läheisten sairaudet tai huoli lasten elämästä. Minä kerroin naapurille raamattuongelmani ja rukoilimme yhdessä. Lähdin siltä istumalta rantasaunaan. Lauteilla istui kaksi minulle tuntematonta naista, joille kerroin, mikä oli huolenaiheeni. Sitten ilmeni, että toinen naisista oli raamatunkääntäjä. Hän selitti minulle raamatunkohdan, jonka alkukieliselle tekstille ei ole täsmällistä suomalaista vastinetta. Huoleni poistui. Rukousvastaus tuli viidessätoista minuutissa.

VOIMASÄE

Kun elämäni oli täynnä uhkakuvia 90-luvun alussa, alkoi mielessäni soida hengellinen laulu: "Huomispäivää en mä pelkää" - tai oikeastaan vain sen kertosäe, koska en muuta muistanut.


Eteenpäin en nähdä saata,

mutta silti pelkää en.

Herra, jolle käden annoin,

tuntee myös mun huomisen.


Säkeistöstä tuli synkän vuoteni 1994 voimasäe ja uhkakuvatkaan eivät toteutuneet. Vuonna 1995 tiesin, että en menettänyt uutta kotiani petollisen gryderin takia, enkä jäänyt pysyvästi työttömäksi, eikä läheiseni sairastanut syöpää.

Tänä epävarmuuden ja eurooppalaisen sodan keväänä voimasäe on taas ajankohtainen ja pulpahtelee mielen syvyyksistä ja lisää luottamusta Jumalaan.

Pääsiäinen on ikonien aikaa. Tämä ei ole ikoni, vaan pohjalla on maalaukseni vuosien takaa. Kun katsoin siitä kuvaa, se ei minua tyydyttänyt ja jatkoin kuvankäsittelyohjelmalla. Edellä olen kirjoittanut siitä, että profetoimisemme on vajavaista ja sitä mukaillen totean, että maalaamiseni on vajavaista. Tällaista taulua ei ole missään, mutta tällainen Jeesuskuva on suunnilleen mielessäni pääsiäislauantaina 2022