KYNTTILÄ TELOITETUN SETÄNI MUISTOLLE

05.11.2021

Vein kynttilän Forssan hautausmaalle muualle haudattujen muistopaikalle. Tämän Forssassa syntyneen setäni kynttilän oikea paikka olisi luultavasti Levossovan hautausmaalla kuvan muistomerkin juurella . Lisää hautausmaasta on seuraavalla sivulla:

https://www.jormanmaailma.fi/index.php?juttuId=jutut/ven%E4j%E4/levashovo.htm&menuId=ven%E4j%E4

Setäni taival alkoi Forssasta, jatkui Hämeenlinnassa ja Tampereella, josta hän muutti USA:aan 17-vuotiaana ja sieltä sitten myöhemmin Neuvostoliittoon. Hänen kohtalonsa Neuvostoliitossa on  selvinnyt suvullemme yksityiskohdissaan runsas vuosi sitten. Sitä ennen oli vain huhuja, kuvitelmia ja epätietoisuuden aiheuttamaa ahdistuneisuutta. Isäni oli kirjoittanut veljestään omaan sukututkimukseensa tarinaa tietämättä veljensä kohtalosta. KATSO >>> 

                                                                  Väinö USA:ssa noin vuonna 1915


Sukumme jäseniltä ja myös minulta oli lähtenyt useita tiedusteluja Venäjälle, kun arkistot alkoivat avautua, mutta emme saaneet vastauksia. Toimittaja, fil.tri Aimo Ruusunen on tutkinut Neuvostoliiton suomalaisten kohtaloita ja julkaissut niistä vuonna 2020 kirjan "Punakankaan suomalaiset", joka kertoo Neuvostokarjalan teloitetuista. Hänen tutkimustensa avulla moni suku on saanut vastauksia kysymyksiin. Olemme todella kiitollisia siitä avusta, jonka saimme häneltä.

VALPON SIVUILTA

Ensin saimme tietoa Valpon arkistosta. Seuraavia tietoja oli saatu siellä kuulustelluilta tai sinne tietoja lähettäneiltä miehiltä.

E.E. 7.10.1932

Ent. Eteenpäin-lehden toimittaja Väinö Pelto käy nykyisin Leningradissa yliopistoa (poliittisella alalla). Todennäköistä on, että Väinö Pelto myöhemmin joutuu Amerikkaan kiertäväksi puhujaksi.

Tiedot ovat peräisin E T:ltä ja "F.H:lta"

Tiedot koskevat etupäässä Neuvosto-Venäjälle siirtyneitä suomalaisia, jotka ovat läpikäyneet punaupseerikoulun ja palvelevat nykyisin eri toimissa Neuvosto-Venäjällä.

--- Aikaisemmassa ilmoituksessa mainittu Väinö Pelto alias Väinö Keto, on nyttemmin päässyt sairaalasta ja kerskaillut m.m. F.H:lle omistavansa useampia ulkomaanpasseja. Käsittelee paljon rahaa. Läpikäynyt L.V.K.Y:n.

L.V.

S. 31.3.1900 Tenholassa. Tuli salatein Neuvostoliitosta Suomeen 1934 ja osasi kertoa LVKY:n opiskelijoista: Väinö Keto, väärä nimi, oikea nimi lienee Pelto, on kotoisin Turusta tai Tampereelta, lienee syntynyt Tampereella, äiti nykyisin Turussa? Keto on ollut nuoresta miehestä lähtien U.S.A:ssa jo maailman sodan aikana. Siellä hän on ollut m.m. anarkistisen? työväenlikkeen sanomalehtimiehenä. Tuli Venäjälle ja KVKY:oon vuonna 1929 ja suoritti koulun loppuun. On nyt "Vapauden" toimittajia. Keto on harvinaisen kaunis mies ja hyvä puhuja, viinaan ja naisiin menevä mies. Puhuu usein radiossa suomeksi. Keto olisi tahtonut mennä takaisin U.S.A:han, muttei häntä lasketa. Ei ole oppinut venäjää puhumaan kuin hyvin vähän. Hyvin esiintymiskykyinen seikkailijatyyppi, syntynyt noin 1895. Vaaleaverinen, musta kihara tukka, jossa noin puolet harmaata, noin 175 cm pitkä, hartiakas.

F H

F.H.:n tuomion syy Neuvostoliitossa oli vakoilu Suomen hyväksi. Vakoilurinkiä pyöritti Suomen Leningradin pääkonsulinviraston vahtimestari. Tätä kautta tuli tietoja LVKY:n oppilaista, jotka Valpoa kovasti kiinnostivat.

Pidätyksestään F H kertoi, että häntä kuulusteli upseeri, jonka kauluksessa oli kolme suorakaidetta. --- Omasta aloitteestaan tiedusti tutkija, tunteeko kuulusteltava kommunistisessa yliopistossa olevaa Väinö K e t o a (käytti Amerikassa nimeä P e l t o), mihin kuulusteltava vastasi myöntävästi. Kuulusteltava on melko varma, että Keto oli yhtenä hänen polttajistaan, koska tutkijan tiedossa oli juuri niitä kuulusteltavan ja Toivolan tapaamisia, jotka Keto oli nähnyt, ja toiselta puolen Keto oli aikaisemmin kehunut, että hänellä on korkeita tuttavuuksia G.P.U:n miesten joukossa.

E.S.

Keto, Väinö, ehkä oma nimi. Amerikan suomalainen, sesonkityöläinen, "souvari" ja ammattiyhdistystoimitsija Amerikassa. Synt. Ehkä 1890-luvun alkuvuosina, isokokoinen, tukeva, tummahkotukkainen. Kai paremmanpuoleinen oppilas. Päätti koulun keväällä 1934 ja työskenteli sen jälkeen "Vapaus"-lehden toimituksessa.

TERVEISIÄ NEUVOSTOLIITOSTA

Väinöltä tuli vain muutama kirje Neuvostoliitosta ja ne oli salakuljetettu USA:an ja lähetetty sieltä Suomeen. Ainoa suvun saama kuva Väinön Neuvostoliiton ajoilta on alla. Lopussa oleva kuva on saatu myöhemmin arkistosta.VENÄJÄN ARKISTOJEN KERTOMAA

Aimo Ruususen äskettäin ottama valokuva talosta, jossa Väinö-setä asui viimeiset vuodet 14 neliömetrin huoneessa. Asunto oli kolmio ja siellä asui lisäksi kaksi suomalasita naista, jotka myös teloitettiin. Kronverskaja-kadun numero 23/59 on iso rakennus, jossa asui aikanaan ainakin parikymmentä suomalaista. Siinä sijaitsi myös ns. Kuusisen klubi.

Väinö vangittiin 9.2.1938. 

Monien suomalaisten kohdalla tapahtui usein niin, että he menettivät jonkin aikaa ennen pidätystään työpaikkansa ja asemansa. Niinpä myös Väinön ura kääntyi loppuvaiheessa laskuun: toimittajasta ja valistuspuhujasta tuli tupakkatehtaan sekatyöläinen Vasilin saarella sijainneeseen tehtaaseen.

Väinön papereista ilmeneviä väitteet

Väinö Keto on ulkomaan tiedustelun agentti ja harjoittaa vakoilua. Siksi päätetään syyttää rikoslain pykälän 58-6 mukaan ja ottaa säilytettäväksi NKVD:n GUGB:n Leningradin vankilaan. Omaisuus: kirjoituskone vuodesta 1933. Palveli Puna-armeijassa 21 kk vuosina 1931 ja 1932 poliittisen työn tekijänä. Ei ollut VKP(b):n jäsen. Koulutus: 9 luokkaa koulua Amerikassa ja Suomessa ja Leningradissa lännen vähemmistökansallisuuksien kommunistisessa yliopistossa (LVKY). Sotilasarvo: politrabotnik. Suomen sukulaiset mainittu, ei ole ollut yhteydessä viiteen vuoteen.

Selvitetyksi tuli: Asuessaan Amerikassa oli Kominterniin ja Neuvostoliittoon vihamielisesti suhtautuvan anarkistis-syndikalistisen sanomalehden "Industrialistin" toimittaja. Vuonna 1935 Leningradissa ja sen alueella toimiva suomalainen vastavallankumouksellisesta organisaatiosta hänet värväsi [nimi peitetty] (jonka NKVD tuomitsi vuonna 1937 ensimmäiseen kategoriaan) [siis ammuttavaksi]. Vastavallankumouksellinen organisaatio oli yhteydessä Suomen tiedusteluelinten kanssa ja asetti tehtäväkseen Inkerinmaan väkivaltaisen erottamisen Neuvostoliitosta ja sen liittämisen Suomeen. Vastavallankumouksellisen järjestön jäsenenä.

Väinön syytelistasta:

- Henkilökohtaisesti kirjoitti ja "hämmensi" suomalaisessa lehdistössä artikkeleita, joissa oli vastavallankumouksellinen sisältö.

- Harjoitti suomalaisen väestön keskuudessa agitaatiota koulujen suomalaistamisen välttämättömyydestä.

- Valmensi määrättyjä suomalaisia henkilöitä vastavallankumouksellisessa nationalistisessa hengessä.

- Harjoitti vastavallankumouksellista propagandaa Neuvostoliiton hävittämiseksi sodassa kapitalististen valtioiden kanssa. 

Syytetään rikoslain pykälän 58 kohtien 10, 11 mukaan ja asetetaan 1. kategoriaan [kuolemaan tuomituksi] huhtikuussa 1938

Toimenpide: 28. kesäkuuta 1938 tuomio on laitettu käytäntöön. Tuomittu on ammuttu.

Rehabilitointipäätös 10.7. 1989

Ne kuukaudet, jolloin setäni oli Leningradissa vangittuna ja tiesi ainakin huhtikuusta alkaen tulevansa ammutuksi, olivat varmaan tuskallista aikaa. Mitä mietti kuoleman edessä lestadiolaisen isän ja helluntailaisen äidin poika, joka valehtelunsa takia (kerrotaan isän sukukronikassa KATSO) joutui istumaan USA:ssa sunnuntaista toiseen baptistiseurakunnan kokouksessa ja kuulemaan saarnoja ja Raamatun sanaa. Hänellä oli varmaankin tieto siitä, että ( Joh 10:25) Jeesus sanoi: "Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin" tai ehkä hän muisti Apostolien tekojen toisessa luvussa olevan lohduttavan  lauseen: "Mutta joka huutaa avuksi Herran nimeä, se pelastuu."

VÄINÖ-SEDÄLLE

Olisin mielelläni tutustunut sinuun. 

Olit varmaan kiinnostava ja lahjakas mies 

kaikkine heikkouksinesi. 

Tänään sytytin kynttilän muistollesi. 

Ehkä joskus vielä tapaamme kanssasi, 

olithan äitisi esirukousten lapsi.


Jälleennäkemisen toivossa: 

veljentyttäresi Anja