TIETOA SOROPTIMISTIEN TOIMINNASTA

16.05.2025

Kuvan mainos kertoo soroptimistien toiminnan yhdestä alueesta, nimittäin järkivihreyden ja ruokaturvan parantamisesta meillä ja kehittyvissä maissa. Ilmoituksen kuvan teki tekoäly pyynnöllä: Suomalainen keski-ikäinen nainen kesällä. Alemmassa kuvassa on tilaisuuden esitelmän pitäjä Kaisa Karttunen.


Liityin Soroptimisteihin parikymmentä vuotta sitten. Ne vuodet ovat tuoneet mukanaan paljon hyviä kokemuksia ja mahdollisuuksia tehdä hyvää. Soroptimistit ovat nimittäin naisjärjestö, jonka tärkein tehtävä on naisten ja tyttöjen aseman ja elinolosuhteiden parantaminen kaikilla elämän alueilla.

SOROPTIMISTEILLA ON TÄLLÄ HETKELLÄ VIISI TOIMINTAOHJETAVOITETTA 1: tarjota koulutusmahdollisuuksia, taloudellista tukea, opiskelustipendejä ja opastusta (mentorointi) koulutukseen ja työharjoitteluun pääsemiseksi ja siinä menestymiseksi2: parantaa naisten taloudellista asemaa ja työllisyyttä 3: toimia naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi ja tukea naisten mahdollisuuksia konfliktien ratkaisemiseen 4: edistää elintarvikkeiden puhtautta ja naisten ja tyttöjen pääsyä parhaan mahdollisen terveydenhuollon piiriin 5. käsitellä naisten ja tyttöjen erityistarpeita kestävän kehityksen, ilmastonmuutoksen ja luonnon katastrofien näkökulmasta.

Soroptimistit eivät ota kantaa poliittisiin tai uskonnollisiin kysymyksiin.

Suomen 49:ssä soroptimistiklubissa on yhteensä 920 jäsentä ja me kuulumme maailmanlaajuiseen, 121 maassa toimivaan, eri ammatteja ja kulttuureja edustavien naisten verkostoon. Jäseniä on kaikenkaikkiaan 66 000.

Forssassa klubi on toiminut vuodesta 1968 alkaen. Jos kiinnostaa tulla mukaan, niin voit ottaa yhteyttä sihteeriimme Hakalan Kaijaan, jonka puhelinnumero on 044 331 7757. Klubikokoukset ovat kerran kuussa Ystävänkammarilla, jonka jäsenyhdistys olemme. Kokouksessa on aina aluksi esitelmä jostain tavoitteisiimme liittyvästä aiheesta.

VIERAILUJA

Viime tiistaina olimme vanhalla huoltoasemalla tutustumassa nuorista välittävän pariskunnan perustamaan Asenne r.y:n toimintaan, jossa nykyään on mukana yli 200 nuorta.

Olen vieraillut elämäni aikana lukuisissa lastensuojelun toimipisteissä ja ollut työnohjaajana, mutta en ole missään nähnyt yhtä innostuneita toimijoita. He ratkovat ongelmia terveellä maalaisjärjellä ja lämpimällä sydämellä ja ovat saaneet mahtavia tuloksia. He kertovat netissä itsestään:

" Asenne ry on Forssassa toimiva yhdistys, joka keskittyy nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvoinnin edistämiseen. Yhdistyksen toimintatavat perustuvat yhteisöllisyyteen, osallistamiseen ja konkreettiseen tukeen.

Toimitilat ja toiminta: Yhdistyksen toimitilat, "Vanha Bensis", on remontoitu yhdessä yli 40 yrityksen kanssa. Tilat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia nuorille, kuten moponkorjauspajan, bändikämpän, yhteisen keittiön, oleskelutilan ja moponpesupaikan.

Yhteistyö ja osallistaminen: Asenne ry tekee tiivistä yhteistyötä mm. oppilaitosten, rikosseuraamuslaitoksen, sosiaalitoimen ja Hämeen Sovittelutoimiston kanssa . Yhdistys toimii muun muassa yhdyskuntapalvelun suorittamispaikkana nuorille ja tarjoaa koulutussopimuspaikkoja, työkokeilupaikkoja ja vapaaehtoistyön mahdollisuuden.

Toiminnan painopisteet: Yhdistyksen toiminta keskittyy katuväkivallan vastaiseen työskentelyyn, koulukiusaamisen kitkemiseen sekä syrjäytymisen ja nuorisorikollisuuden ehkäisyyn. Erityistä huomiota kiinnitetään myös neuropsykiatristen erityispiirteiden huomioimiseen.

Arvot ja periaatteet: Asenne ry toiminnassa korostuvat avoimuus, yksilöllinen tuki, turvallisuus, yhteisöllisyys ja verkostoyhteistyö. Yhdistyksen tavoitteena on olla helposti lähestyttävä ja muistiin jäävä apulainen, joka auttaa nuoria selviämään haastavista tilanteista.

Kaikki toiminta on osallistujille veloituksetonta, ja kulut katetaan pääasiassa yritysten ja yksityishenkilöiden tuella.

Yhteydenotot somekanavien kautta tai sähköpostitse asenne @ asennery.fi


Esimerkkinä toiminnan joustavuudesta "äitihahmo" kertoo, että jokin aika sitten ovesta tuli sisään tyttö, joka kertoi olevansa yksinäinen. Siitä syntyi idea tyttöjen kerhon perustamisesta. Tällä hetkellä siihen kuuluu 41 osallistujaa ja kokoontumisissa on paikalla keskimäärin 20 tyttöä.

Ylemmässä kuvassa puheenjohtajamme luovuttaa klubimme rahalahjan. Alemmassa kuvassa ihaillaan autoa, jossa voi unelmoida.


Klubimme kerää varoja avustustoimintaan erilaisilla tempauksilla, kuten järjestämällä kulttuuritapahtumia, kirpputoripäiviä, osallistumalla myyjäisiin ja keräämällä kahvimaksuja. Soroptimistiklubit ovat joskus mukana myös muiden tahojen järjestämissä lipaskeräyksissä. Suurimman lipaskeräystuoton Forssan klubi saavutti vuonna 2015, jolloin kerättiin rahaa Helsingin Lastensairaalan hyväksi.

Avustuskohteita ovat useimmin olleet naiset ja tytöt Afrikassa ja Aasiassa. Meillä oli vuosikausia kummityttö Thaimaassa, hänen koulutuksen kustansimme. Nepalilaiset koulutytöille hankimme koulupukuja Pelastakaa Lapset r.y.:n kautta. Afrikan naisia ja tyttöjä on avustettu mm. Vesiprojektin ja Naisten Pankin kautta. Myös paikallisesti on avustettu nuoria harrastuksissa ja kouluvälineiden hankinnassa korona-aikana. Olemme antaneet kannustusstipendit kahdelle päihdekuntoutujanaiselle, jotka ovat pysyneet päihteettöminä ja opiskelleet ammattiin. Olemme tehneet lahjoituksen myös ekopuisto Elonkierrolle. jne

Forssaan tuli ukrainasta pakolaisia 2022- Järjestimme ukrainalaisten hyväksi lounaskonsertin myyjäisineen ja arpajaisineen 5.2.2023.  Konsertin tuotto jaettiin lahjakortteina Forssan ukrainalaisille. heille oli toimitettu myös 50 ilmaista pääsylippua.


Tutustuin tilaisuudessa ukrainalaiseen yksinhuoltajaäitiin ja hänen tyttäreensä ja tapaamme edelleen vähintään kuukausittain. Kommunikaatiomme on joskus vähän ongelmallista puhelimen kääntäjän ja irrallisten sanojen avulla. Siitä esimerkki: Sunnuntaina olimme äitienpäiväkonsertissa. Pois tullessa ymmärsin ystävän kutsuvan minua 15. päivä klo 17 – 19 torille johonkin heidän tilaisuuteensa. Eilen autossa lähtiessämme tarkistin, että tori? Sain vastaukseksi, "ei tori". Ystävä selitti: "Talo äiti muistotilaisuus." Nyt käsitin, että kyseessä oli sama juhlahuoneisto, jossa Ukrainassa kuolleelle äidille oli pidetty muistotilaisuus. Tunsin myötätuntoa. Tiedustelin "Talo, osoite?" Ystävä vieritti puhelimen viestejä ja siellä kaiken venäjänkielisen tekstin seassa oli suomalaisin kirjaimin sama osoite kuin äitienpäiväkonsertin talossa. – Siis äiti ei ollut kuollut, vaan äitejä juhlittiin. Hieno oli ukrainalaistenkin konsertti. He juhlivat kirjaillun puseron päivää. Toinen esimerkki käännösongelmista: Kesällä olimme uimassa ja tyttö viihtyi tuntikausia järvessä. Äiti näytti puhelimesta käännöksen, jossa oli kysymys: "Miten saamme rupikonnan pois vedestä?"

Kun Forssaan perustettiin tekstiilien kierrätyspaja TEX-VEX kaupungin laidalle, osallistuimme aktiivisesti keräystempaukseen Linja-autoasemalla. Jaoin esimerkiksi etukäteen ilmoituksia keskustan taloihin. Tex vex -myymälässä voi tehdä kirpputorilöytöjä tosi edullisesti. Pajapuolella lajitellaan myytäväksi kelpaamattomia tekstiilejä eri kohteisiin. Teimme taas yhteistyötä Hamkin insinööriopiskelijoiden kanssa. Myös Martat osallistuivat tempaukseen, jota oli markkinoitu näyttävästi. Yhden päivän aikana saatiin kokoon kaikki ennakko-odotukset ylittävä määrä tekstiilejä kaupunkilaisilta. Kuorma-auto vei lavalla tavaraa pajalle jatkokäsiteltäväksi. (Kuva alla)


VARAINHANKINTAA MYYJÄISILLÄ

Osallistumme muiden järjestämiin myyjäisiin vuokraamalla oman pöydän. Kuvassa on gluteiinittomia karjalanpiirakoita viiden vuoden takaa ja alempana itse keitettyä  pihlajanmarjahyytelöä, lanttulaatikoita ym. viime vuoden joulumyyjäisissä.

Meillä on vuosittain kirpparipöytä (tänä vuonna joulukuussa). Saamme kuukaudeksi ilmaisen pöydän Kirppis-kellarilta. Viimeksi tienasimme sillä yli 500 euroa!


Kokoonnuimme aikaisemmin Yhteisötalolla, joka on sosiaalialan toimijoille ja järjestöille varattu rakennus. Lahjoitimme sinne ison jääkaapin, joka mahdollistaa lahjoitusruokien säilyttämisen.




ORANSSIT PÄIVÄT

Vuosittain marraskuussa on maailmanlaajuisesti ns. Oranssit päivät, jolloin kiinnitetään huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Me Forssassa järjestämme sen yhdessä UNWomenin (YK:n alainen naisjärjestö) kanssa.

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä aloittaa jokavuotisen maailmanlaajuisen kampanjan, joka päättyy Ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Sen tunnusväri on oranssi ja siksi päiviä 25.11.-10.12. nimitetään "Oranssiksi päiviksi". Olemme useana vuonna hakeneet väkivaltailmiölle huomiota oranssilla värillä ja valoilla keskustassa olevalla sillalla.

Sillan huomioasuun pukijoiden kuva on korona-ajalta. Alempi kuva viime vuodelta.



Viime syksynä järjestimme 25.11.  yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulun ja sote-alue Oma Hämeen kanssa yleisötilaisuuden, jossa Oma Hämeen lähisuhdeväkivallan koordinaattori Satu Lyytinen luennoi aiheesta: Lähisuhdeväkivallan tunnistaminen ja puheeksiotto. Oma Hämeessä on toiminut vuoden alusta lähtien Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö, jonka työntekijät pyrkivät auttamaan väkivallan eri osapuolia. Yhteyttä voi ottaa silloinkin, jos pelkää itse menettävänsä kontrollin ja turvautuvansa väkivaltaan. Myös eri alojen ammattilaiset voivat konsultoida yksikön henkilökuntaa väkivaltaongelmissa tai jopa pyytää tilanteisiin työpariksi.

Satu Lyytinen (kuvassa alla) totesi, että lähisuhdeväkivallan alitunnistaminen palveluissa aiheuttaa epäinhimillisen ja kalliin kehän. Vain harva hakee oma-aloitteisesti apua. Suuri osa sote-palveluihin hakeutuvista väkivallan uhreista jää havaitsematta ja kirjaamatta.

KESTÄVÄ VESITALOUS-SEMINAARI 2018

Soroptimistien toivotaan tekevän yhteistyötä sekä paikallisten järjestöjen että muiden organisaatioiden kanssa. Valtakunnallisesti toivotiin järjestettävän Itämeri-seminaareja. Mutta tunnemme forssalaiset ja oletimme, ettei väkeä saataisi liikkeelle pelkällä Itämeri-teemalla ja lisäsimme paikallisen vesi-teeman, joka herätti selvästi kiinnostusta. Forssan lehtikin julkaisi ison jutun. YMPÄRISTÖSUUNNITTELIJA -insinööriopiskelijat HAMK:in Forssan sivupisteestä osallistuivat luentoon ja tekivät sen pohjalta ryhmätyöprojektin. Parhaan ryhmän jäsenille annoimme stipendit.



Kuva yllä: Olimme markkinoineet tilaisuutta kohdennetusti. Lisäksi sitä oli mahdollista seurata striimattuna, kuten oli tapahtunut HAMKissa opetuksen puitteissa. Myös sisarklubien jäseniä oli istunut "etäkatsomossa". Paikalle oli tullut 104 henkeä. 

Vintage- muotinäytös oli yleisömenestys. 

Klubit vierailevat myös toistensa luona. Viime toukokuussa olimme turkulaisten vieraana ja nyt he tulevat vastavierailulle kesäkuussa ja osallistuvat alussa olevan ilmoituksen luennolle.

Yllä olevassa kuvassa olemme lounaalla Tukholman ystävyysklubin vieraana. Meitä oli koolla pitkä pöydällinen.

SOROPTIMISTIPÄIVÄ

Alueen klubit järjestävät vuorotellen Soroptimistipäivän tapahtuman joulukuussa. Forssan klubin vuoro oli viimeksi vuonna 2016. Tilaisuus pidettiin Humppilassa Urpolan kartanossa, Sen tuotto käytettiin tukholmalaisen ystävyysklubimme kohteeseen (Solvatten), jossa hankitaan vettä aurinkoenergialla juomavedeksi pudistavia laitteita Afrikkaan. Tytöt vapautuvat veden kantamisesta ja heidän on paremmin mahdollista käydä koulua. Seuraavana on jäsenemme Irkka Ryhtän ottamia kuvia tilaisuudesta.

Vieraslahjaksi kudoimme jokaiselle "Sorotossut", joissa oli Soroptimistien värit. Kuvassa olemme helpottuneita Juhlat onnistuivat hyvin.


Toistan vielä lopuksi: Jos kiinnostaa tulla mukaan toimintaan ota yhteyttä!