VAIHTUVAT VUODET JA AJATUKSET

31.12.2021

Olen hymyillen tutustunut 13-vuotiaaseen itseeni törmättyäni vanhoihin kuvitettuihin päiväkirjoihin. Vuodenvaihde on perinteisesti ollut toiveiden unelmien sekä ennustusten ja parannuksenteon aikaa. Kellä painottuu mikäkin sisältö tai ei mikään niistä.

50-luvun tunnelmiin voi johdattaa seuraava netistä löytämäni lyhyt kooste. KUUNTELE https://www.youtube.com/watch?v=oJLi-E6vTXQ


Ainoa varsinainen nuortenlehti oli Ajan Sävel, joka sisälsi muotia, mustavalkoisia sarjakuvia ja jonkun imelän rakkauskertomuksen.

ENNUSTUKSIA JA UNELMIA

Yllä olevan kuvan olin piirtänyt kaksitoistavuotiaana poninhäntätyttönä. Olin kuvitellut unelmahuoneen, mutta en uskaltanut sellaista edes toivoa itselleni. Siksi otsikoin piirustuksen; "Rikkaan tytön huone". Oman huoneen sain vasta 19-vuotiaana ja levysoittimen mentyäni naimisiin. Silloin kiinnosti toisenlainen musiikki. Kuin Istanbul

KUUNTELE https://www.youtube.com/watch?v=pUqYmUJ5lAM  Istanbul Olavi Virran laulamanaMIKÄHÄN MINUSTA ISONA TULEE?

Suomenkielen opettaja?

Taiteilija (kirjailija, näyttelijä, lausuntataiteilija?)

Lehtinainen?

Kotirouva?

Vähän myöhemmin olin jättänyt pois taiteilijavaihtoehdon ja kirjoitin:

Usein haaveilen tulevaisuudesta, aviomiehestäni ja kodista. Miesihanteeni on tumma ja pitkä solakka ja harteikas tukka joko luonnonkihara tai suora mutta laineita en siedä. Toivoisin että mieheni on rikas.

Sitten seuraa sivukaupalla ajatuksia siitä, miten kasvatan lapseni. Päätän suunnitelman:

Aion ensin opiskella valmiiksi ja viettää vanhanpiian elämää pari vuotta. Suomenkielenopttajan viran heitän silleen ja rupean kotirouvaksi. haluan paljon lapsia, sillä pidän lapsista suunnattomasti.

Päiväkirjan aikoihin 56-57 olivat muoti-iskelmät vaihtuneet. Istanbul oli mennyt pois muodista ja lauloimme Uska Daraa ja Kuningaskobraa

On piilossa viidakon   KUUNTELE https://www.youtube.com/watch?v=qavxxI3H_ZY Arja Koriseva laulaa

Olin leikannut jostain lehdestä tammikuun horoskoopin ja sitten kuun päätyttyä analysoinut, oliko se osunut oikeaan:

Totuus:

Poliittisia tietoja en voi antaa eikä kukaan voi sen totuutta tarkastaa mutta isä sanoi että on ollut aivan tavallinen kuu.

Pikkutapauksiahan sattuu joka kuussa samoin tulipaloja ja järkyttäviä rikoksia ei tapahtunut (harvinaista kyllä)

Viisi astetta normaalitammikuuta lämpimämpi lunta ei yhtään

Ennustukset olivat menneet pieleen säätilaa myöden. Kukaan ei ahdistunut ilmastonmuutoksesta niihin aikoihin, vaikka Runeberginpäivänä satoi vettä. Emme olleet edes kuulleet sanaa ilmastonmuutos.


Meri jäätyi ennen kuin satoi lunta ja pääsimme luistelemaan meren jäälle. Se oli aina elämys. Lähdimme yleensä pääministerin asunnon vierestä ja luistelimme Seurasaaren taakse. Olin myös innokas hiihtäjä ja pääsimme sinä vuonna myös hiihtämään jäälle. Suksia joutui kantamaan jonkun matkaa, kuten kuva kertoo. Kohtelias gentlemanni oli joku Rainer, josta en muista mitään. Hän oli luultavasti M:n luokkatoveri. Helsinkiläistyttönä hiihdin yllättävän paljon. Kerron joulomalla tehdyistä kahdesta kahdenkymmenen kilometrin lenkistä.  


Päiväkirjassa kuvailen jouluamme, joka oli varsin klassinen: Ruokailu, lahjojen jako, jouluevankeliumin lukeminen ja joululaulujen laulaminen. Luettelen saamani lahjat kyniä ja kumeja myöten. Tärkein lahja oli mustetäytekynä - kuulakärkikyniä ei silloin vielä ollut. Olin unohtanut yhden yksityiskohdan. Isällä oli tapana tiskata jouluillallisen tiskit. Sain kolme kirjaa. Uhka avaruudesta, Jaakko Haavion runoja: Suvenmaa. Olin toivonut kirjaa Tyttö 312, joka oli aikuisten kirja. Ahmin sitä innolla, mutta kommentoin hieman hämmentyneenä: Luin sen kirjan lapsi 312 kahdessa päivässä muuta en ole siitä ennen kirjoittanut kirjan yleisarvosana on hyvä. Mutta kieltämättä se menee yli minun siveysperiaatteiden eräässä kohdassa nimittäin Naimisissa oleva nainen hairahtuu toisen kerran. Mutta raskaana olevana tekee itsemurhan se oli onnellinen loppu. Kirjailija oli todella taitavasti käsitellyt aihetta joten se muodostaa kokonaisuuden. Ja välillä niin karkealta tuntuneen teon ymmärtää kuuluvaksi juoneen. Parhaillaan luen tuomosedän tupaa. Hyvä kirja, hyvä kirja ei voi vastaankaan sanoa

Välipäivinä puuhastelin kaikenlaista - ja haaveilin myös.

Kuva keskellä Eilen näimme M:n kanssa kaupan ikkunassa appelssiini hyve pakkauksia. Päätimme kokeilla niitä ja painimme rahat tasan ja ostimme pakkauksen. Päällä luki VALMISTUU MINUUTISSA Ei keitetä. No aloitimme puuhan ensin maito piti lämmittää huoneen lämpöiseksi. Sitten piti maitoon sekoittaa makupisaroita ja vihdoin jauhe. Seosta piti vatkata 1-2 minuuttia jonka jälkeen hökötys piti panna jääkaappiin 15 minuutiksi niin minuutissa laitettavan vanukkaan laittoon meni "vain" 23 minuuttia.

Vasemmanpuoleinen kuva yllä: Uudenvuodenaattona luokkatoverin (poika) tuli hakemaan minua jäätelöbaariin ja söimme jäätelöä mansikkahillon kanssa.

Illalla oli sukulaisia kylässä ja valettiin tinaa ja menin nukkumaan puoli yhdeltä. 2.1. kerron: Olin eilen luistelamassa L:n kanssa jäällä. Näimme kuinka poika putosi veteen. Mut kyl se ylös saatiin. Poika ajeli pyörällä nopeaa vauhtia Taivallahden alueella. Yhtäkkiä hän vajosi pyörineen. Ei edes huutanut apua. Jäällä oli runsaasti väkeä kävelemässä ja jotkut aikuiset juoksivat auttamaan. Pyörä jäi mereen.


Joululoman ohjelmassa oli myös käynti nuorten suosimassa valokuvaamossa Isä sanoi, että mun pitäis repiä tää kuva sillä se on kaikista kamalin mutta mun mielestäni se on paras niistä kuvista..


Loman loppupäivinä suoritettiin Tilkan sairaalassa nielurisojeni poisto.. Kerron saaneeni esilääkintänä morfiinia.ja vasemmanpuoleinen kuva kertoo sen vaikutuksesta.

TAKAISIN KOULUUN

Kuvassa on inhokkiopettajani ja lempiopettajani. 

Viihdyin koulussa, mutta olin levoton oppilas. Tein siellä kaikkea muuta kuin mitä olisi pitänyt tehdä. Eipä ihme, että äiti vielä kuolinvuoteellaan huokaili, että eipä olisi uskonut, että minusta tulisi kuitenkin ihan kunnon ihminen.

Tänään olin minä järjestäjä J ja SM laittoivat liituja ympäri pöytää (opettajanpöytää). Kun mä meinasin ottaa ne pois alkoi luokka karjua vastaan ja haukkua mua. Ja mä jätin ne siihen. Kun K tuli kysyi se minulta että kuka ne liidut oli laittanut siihen. Tietenkään mä en voinut sitä sanoa. Ja K sanoi että joko järjestäjä saa muikkarin tai luokka istuu. mä sanoin että vähemmällä pääsee kun mä saan muikkarin ja niin mä sain.

Peltoniemi laiminlyö järjestäjän tehtäviä. LK

Olin kopioinut päiväkirjasta kolmannen luokan aikana saadut muutkin muistutukset.

Peltoniemi ja R epäjärjestyksessä. LK / R, M, Peltoniemi, H M ja A vallattomia tunnilla. K L / Peltoniemi jatkuvasti huolimaton. SK / Peltoniemi huolimaton. KP / M, N,J ja Peltoniemi Häirinneet opetusta HS

Sääntönä oli, että kun koossa oli kolme päiväkirjamuistutusta, oppilas sai tunnin jälki-istuntoa ja se suoritettiin kolmannen muistutuksen jälkeisenä lauantaina, jolloin koko koulun istujat koottiin samaan luokkaan. Jouduin istumaan kaksi kertaa sen tunnin ja kummallakin kerralla olin ainoa tyttö.

Voih, huomenna saadaan välitodistukset. Enhän minä pelkää, että muut numerot ovat huonoja paitsi huolellisuusnumero voin saada seitsemän ja olisin onneni kukkuloilla jos saisin 8. Ei voi muuta kuin toivoa

31.3. Todistukset saatiin ja seiska tuli huolellisuudessa. Pelkäsin että isä räjähtää mutta ihme kyllä hän otti asian aivan lungisti. Meidän luokan huolellisuusnumerot olivat koulun huonoimmat E:llä ja M:lla oli 6 ja myös S: llä, joka sai käytöksenalennuksen muistutusten takia. H:lla ja minulla sitten 7 ja muilla enemmän.

Myöhemmin: Tänään on ihana ilma olimme M:n kanssa kävelemässä Seurasaaressa M:lla oli kamera mukana. Seisoin kapean tien toisella puolella ja M toisella. Kun välistämme käveli Tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen. Kekkonen katseli meitä kumpiakin. Helsingissä Kekkosta vihataan koululaispiireissäkin mutta maaseudulla häntä palvotaan kuin epäjumalaa sillä Kekkonen lupaa maalaisille niin paljon etuja (jotka saavat maamme talouspolitiikan menemään sekaisin)

5.4. Eilen Pajunen (luokanvalvoja) soitti meillekin. Se pyysi isää puhelimeen, mutta isä kuultuaan asian sanoi Pajuselle, että hän antaa luurin äidille sillä hän ymmärtää paremmin näitä asioita. Onneksi en ollut silloin kotona. Seuraavana aamuna kun isä näki minut karjaisi hän: "Anja! Muistakin että jos sinulla on keväällä vielä huolellisuus 7 et pääse partioleirille, vaikka todistus muuten on kuinka hyvä. Minä soitan parin viikon perästä koululle ja kysyn onko mitään muutosta tapahtunut". Isä oli kyllä vihainen, mutta R:n isä oli ollut ihan villinä ja karjui kuin jalopeura.

24.5. Kesäkin on jo tullut ja kaikki on niin vihreätä. Ja kohta koulukin loppuu mä olen tässä laskeskellut että paljonko mä saan huolellisuudessa mä toivon että tulis 8. Nykyään luen läksyni soutustadionilla ulkoilmassa.

Kevättodistuksessa oli huolellisuudessa 9.

Isä on vanhanaikainen ja muutenkin mitensanois semmonen tarkka niin kuin tarkka siitä mitä elokuvia mä meen katsomaan ja eikä se anna mun pitää hippoja eikä mennä tanssikouluun tuskin mennäkkään hippoihin enkä tiedä saisinko mä olla poikien kanssa. mutta illalla ulkona olmeista se ei siedä. Mutta äidin puolesta (vaikka onkin uskonnonopettaja) mä saan olla illalla ulkona ja poikien kanssa niin paljon kun lystää. Äiti sanoi, että se on ihan luonnollista että tytöt ja pojat ovat keskenään yhdessä. Äiti on mun mielestä oikein mukava. Mutta on isässäkin hyviä puolia 1. Isän on apsoluuttisen raitis eikä edes tupakoi 2. Isä ei ole nuuka rahan suhteen. Mutta sen mä sanon, että Isä lellii L:aa (pikkusisko)

KOTOA JÄI SOIMAAN MIELEEN IMMI HELLENIN LAULU "UUSI VUOSI",  JOKAISENA UUDEN VUODEN AATTONA HYRÄILEN SITÄ. SEN ALKUSANAT OLIN LAITTANUT PIIRROKSEENI. SEURAAVANA ON SEN SANAT KOKONAAN

Vuosi vanha vaipuu hautaan

riemuineen ja murheineen.

Ihmissydän puhkee nöyrään

rukoukseen, kiitokseen.

Oi, jos vuosi alkava

oisi Luojan siunaama!

Koittaisiko päivä uusi

joka lapsen sydämeen,

saisi siellä uinuavat,

hyvät henget valveilleen!

Silloin vuosi alkava

oisi Luojan siunaama.

Kasva suureks, Suomen lapsi,

kasva avuks isälles,

voimistu ja vartu vainen

tositurvaks äidilles!

Isän, äidin kotimaan

ole kelpo lapsi vaan!

Korkehimman haltuun anna

kallihimmat toivehes,

pienet huolesikin kanna -

Hän ne kääntää parhaakses.

Hänpä vuoden alkaneen

johtaa hyvään päätökseen.

1898.

KUUNTELE https://www.youtube.com/watch?v=f4J2TD5vdM4