AJATUKSIA JÄLLEENSYNTYMISESTÄ

26.11.2022

Kun uskoin jälleensyntymiseen, löysin paljon sitä puoltavia perusteluita ja sitä vastustavat perustelut hylkäsin ja unohdin. Nyt on tilanne päinvastainen. Olen viimeisen viikon aikana törmännyt useamman kerran taas jälleensyntymispuheisiin ja päätin käsitellä sitä blogissani. Yllä olevassa kuvassa on nuortenromaanini päähenkilö Anna, jonka jälleensyntymisajatuksista kerron blogin lopussa. 

Viikko sitten tietokirjailijoiden syyskokouksessa arvostettu professori kertoi tutkineensa nuorena intialaisen tutkimuksen innoittamana suuomalaislasten jälleensyntymiskokemuksia. Kustantajaa ei kuitenkaan löytynyt, mutta sitten häneen otti yhteyttä toimittaja, ja loppujen lopuksi tutkimus ilmestyi monien vaiheitten jälkeen kirjana, jonka ainoaksi kirjoittajaksi oli ilmoitettu tämä toimittaja, joka myös kuittasi koko kirjoittajapalkkion. Muistan kirjan ilmestymisen 70-luvun lopulla, mutta en halunnut sitä lukea. Olin vaiheessa, jolloin etsin todisteita jälleensyntymisajatusta vastaan. Viisi vuotta aikaisemmin olisin innolla tarttunut siihen.

Seitsemänkymmenluvun alkupuolella levisi joogapiireissä tieto, että nyt jälleensyntymisoppi on todistettu tieteellisesti oululaisen psykiatrin Reima Kampmannin hypnoositutkimuksen avulla. Siitä on väitöskirjakin tehty. Kampan julkaisi tutkimuksensa pohjalta 1974 kirjan "Et ole yksin". Kampmannin kirjaa lukiessani uskoin sielunvaellukseen ja innostuin sen sisällöstä, jossa hypnoosissa olevat henkilöt kertoivat edellisten elämiensä tapahtumista. Petyin kuitenkin, kun kirjan lopussa Kampman alkoi puhua sivupersoonista - ehkä pelastaakseen tieteellisen uskottavuutensa. Tällä hetkellä sivupersoonilla tarkoitetaan jotain muuta, kuin Kampannin tutkimuksessa. Nyt viitataan traumaattisten kokemuksien aiheuttamaan häiriöön:

Dissosiatiiviselle identiteettihäiriölle eli sivupersoonahäiriölle on ominaista, että henkilöllä ilmenee kaksi tai useampia eri identiteettejä. Varsinaisessa sivupersoonahäiriössä kullakin näistä henkilön persoonallisuuksista on kokemuksellisesti oma, usein täysin erillinen henkilöhistoriansa, identiteettinsä ja joskus myös nimensä. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00361

Kampman antoi väitöskirjatutkimuksessaan hypnoosissa käskyn "uhrilleen" mennä muistoissaan kauemmaksi aina syntymään asti ja sitten hän pyysi kuvauksia ajalta ennen syntymää - ja niitähän tuli. (Hypnotically induced multiple personality. An experimental study).

Kun Kampman tutki vuosia myöhemmin samoja koehenkilöitä, saatettiin havaita, että koehenkilö saattoi kuvata eri elämää, joka osui ajallisesti päällekkäin aikaisemmin kuvatun elämän kanssa. Silloin ajatus saman sielun vaeltamisesta elämästä toiseen tuli kumotuksi. Myös koehenkilöiden ilmoittamia osoitteita ei saatu vahvistettua. Kampmannin tutkimuksesta ja ajatuksista on tehty gradu, joka on luettavissa netissä. Siinä todetaan: " Seitsemän vuotta myöhemmin tehtyjen edellä esitettyjen tutkimusten myötä saatujen uusien havaintojen perusteella Kampman tuli siihen tulokseen, että hypnoosilla aikaansaadussa sivupersoonallisuudessa ei ole kyse sielunvaelluksesta. Sielunvaellusta vastaan puhuivat myös kokemusten muuttumiset. Kampman totesi, että mikäli ilmiössä olisi kyseessä sielunvaellus, eivät aiemmin koetut elämät voisi muuttua, vaan niiden olisi pysyttävä ennallaan pitkienkin aikojen kuluessa." https://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201309171698.pdf

PITÄÄKÖ OLLA HUOLESTUNUT

Jälleensyntyminen on kiinnostava ajatusrakennelma. Sinänsä se nyt ei ole kovin vaarallinen, mutta se on osa vaarallista esoteerista maailmaa ja sieltä pois päässeenä olen huolestunut. Sen tiedon mereen on moni hukkunut. Vuonna 1982 ilmestyi parapsykologisen opetuksen lisäksi jälleensyntymistä käsittelevä kirja, josta tuli WSOY:n vuoden bestseller ja sitä myytiin 50 000 kpl ja se käännettiin useille kielille. Kymmenen vuoden kuluttua siitä otettiin vielä uusi painos. Lapin silloinen lääninlääkäri, nyt jo edesmennyt Rauni-Leena Luukanen oli kirjan kirjoittaja ja sen nimenä on: "Kuolemaa ei ole."

Luukanenc esiintyi myös runsaasti mediassa kertomassa omaa sanomaansa. Seuraavassa Wikipedia tekstissä esiintyy tutut sanat rokotus, mikrosiru, salaliitto ja Nato. - Ei mitään uutta auringon alla. Wikipedia kertoo: Hän kertoi esitelmissä mm. energiasta, ruumiistairtautumisista, ufokontakteista ja vastaavista. Hän oli kiinnostunut erilaisista salaliittoteorioista. Hän ilmaisi 1990-luvulla huolensa siitä, että ihmisiin istutetaan heidän tietämättään esimerkiksi rokotusohjelmien yhteydessä mikrosiruja, joiden tarkoitus on hallita ja valvoa käyttäytymistä. Tällaiset mikrosirutetut tai muuten mielenohjailun uhrit olisivat hänen mukaansa jatkuvassa 24 tuntia/vrk seurannassa. Hän myös väitti Norjan vuoden 2011 terrori-iskujen olleen salaliitto. Luukanen-Kilde esitti, että sikainfluenssarokotukset ovat vaarallisia ja niiden taustalla on salaliitto, jonka takana on WHO, Henry Kissinger ja Bilderberg-ryhmä, jonka tarkoitus on vähentää maailman väestöä. Luukasen mukaan ihmiskunnalta on salattu, että avaruusolentoja on keskellämme, kuulentoja tehdään kaksi kertaa viikossa, ihmisillä on jo siirtokuntia Marsissa ja että myös Saturnukseen lennetään. Luukanen-Kilde koki, että häntä häiritään psykotronisilla aseilla ja aiheutetaan erilaisia oireita, ja siksi hän halusi Norjasta Suomeen, joka ei ollut Nato-maa.

Areenasta löytyy Luukasen vierailu Arto Nybergin ohjelmassa: - Suorastaan uskomatonta!

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/07/16/rauni-leena-luukanen-kilde-tunsi-humanoidit

Ohjelman esittelyssä sanotaan: "Ufologi ja erikoislääkäri Rauni-Leena Luukanen-Kilde (1939-2015) julkaisi elämänsä aikana monia kirjoja ufoista ja yliluonnollisista ilmiöistä. Hän ilmoitti myös pitävänsä jatkuvasti yhteyttä vieraiden planeettojen edustajiin. Luukanen-Kilde väitti, että humanoideja koskevat todisteet salataan tavallisilta kansalaisilta mm. teologian romahduksen pelossa. Hän kertoi kuitenkin itse päässeensä perehtymään moniin hyvinkin salaisiin asiakirjoihin."

Yksi tunnetuimpia jälleensyntymisopin kannattaja oli Aino Kassinen. Vaikeina aikoina ennustajilla on markkinat. Kerrotaan, että sodan aikana Mannerheimin adjutantti vieraili usein Kassisen luona.

Minäkin vierailin siellä kerran nuorena. Vaikka en kysynytkään jälleensyntymisestä, johon niihin aikoihin uskoin, Kassinen alkoi luetella minulle minun entisiä elämiäni. Hän kehotti minua menemään Pohjois-Norjaan, jossa olin ollut vaikuttava vallasnainen. Hän sanoi, että kun menen Pohjois-Norjaan, muistan sen entisen elämäni. Parikymmentä vuotta ennustuksen jälkeen menin sinne, mutta en muistanut mitään entistä elämää - enkä edes Kassisen ennustusta ennekuin palattuani matkalta.

Järkyttävin jälleensyntymiseen liittyvä uskomus, jonka kuulin vuosikymmeniä sitten, liittyi joogasta tuntemani Veeran perheeseen. Heidän tyttärensä kuoli ja muistaakseni hän oli ollut silloin jo kihloissa pitkäaikaisen poikaystävänsä kanssa. Veera kertoi, että he olivat saaneet tiedon, että kun poikaystävä menee naimisiin, niin hän saa ensimmäiseksi lapsekseen jälleensyntyneenä edellisen morsiamensa eli Veeran tyttären. - Käsittämätön juttu. Toivottavasti poikaystävä ja hänen tuleva kumppaninsa eivät uskoneet jälleensyntymiseen. 

TAUSTATEORIA

Usko jälleensyntymiseen tai sielunvaellukseen saattaa vaikuttaa taustalla, vaikka siitä ei avoimesti puhuta. Steinerkoulut perustuvat Steinerin antroposofisiin oppeihin, joihin tutustumista olen suositellut kaikille, jotka suunnittelevat lapsensa laittamista Steiner-kouluun. Nykyään olen kuullut ihmisten puhuvan ihan luontevasti siitä, että elämä jakautuu seitsenvuotisiin jaksoihin tai että ihmiset jakautuvat neljään eri temperamenttityyppiin. Kummatkin ovat Steinerin psykologisia harhaoppeja.

Wikipedia kertoo: " Antroposofian perustaja Rudolf Steiner kutsuu aikaisempien ja myöhempien elämien välillä vallitsevaa riippuvuussuhdetta karmaksi. Kuoleman jälkeen ihminen käy läpi elämänsä vaiheet takaperin ja joutuu itse kokemaan muille elämässään aiheuttamansa tuskan. Edeltävä elämä vaikuttaa Steinerin mukaan seuraavaan esimerkiksi siten, että syntymää edeltävä kuva aiemmin toiselle aiheutetusta tuskasta muuttuu voimaksi pyrkiä hyvittämään aiheuttamaansa. Steiner katsoo, että yksittäisissä tapauksissa jälleensyntymien välinen aika voi vaihdella huomattavasti, mutta että ihminen syntyy yleensä noin 2 100 vuoden kuluessa kaksi kertaa, kerran molemmiksi sukupuoliksi. Tänä aikana maailma on ehtinyt muuttua niin paljon, että ihminen voi kokea siinä kehityksensä kannalta jotakin uutta. Kehityksen tavoitteena on ihmisen ja ihmiskunnan vapaus, yhdistyminen Kristus-virikkeeseen sekä nouseminen jumalalliseen kirkkaalla tietoisuudella."

Jälleensyntymisopista on monenlaisia sovelluksia. Kerran sijaisperheiden koulutuspäivässä yksi kehitysvammaisille tarkoitetun ammatillisen perhekodin "isä" käytti puheenvuoron ja kertoi ihan tosissaan, että ei ole väliä vaikka lapsi ei opi lukemaan tässä elämässä, jatkaa sitten opettelua seuraavassa. Sain myöhemmin tietää, että heidän näkemyksensä mukaan jokainen ihminen syntyy jossain vaiheessa myös kehitysvammaisena.

Televisiosta tuli nyt marraskuussa uusintana ruotsalaisesta Steinerkoulusta tehty kolmiosainen dokumentti "Valitut lapset". Kouluja kutsutaan Ruotsissa Waldorfkouluiksi. Sarja on nähtävissä Yle areenassa ja se esitellään seuraavasti: " Ruotsalainen elokuvantekijä Jasper Lake tunsi aina lapsena olleensa etuoikeutettu ja erityinen, koska hän kävi nk. Waldorfkoulua. Koulussa tärkeintä olivat vapaus, luovuus ja leikki. Vuosikymmeniä myöhemmin keskustelut entisten koulukavereiden kanssa paljastivat, että Jasperin kultaiset koulumuistot olivat syntyneet muiden oppilaiden kustannuksella. Kolmiosaisessa ruotsalaisdokumentissa ääneen pääsevät Waldorfkoulun entiset oppilaat ja opettajat. Ruotsissa sarja on herättänyt laajan keskustelun. Tuotanto: SVT, 2021."

Sarjassa saa äänen moni entinen oppilas ja koulun perustaja Pär, joka on nyt eläkkeellä, mutta kuitenkin mukana toiminnassa jossain määrin. Seuraavan on poimintoja aiheesta kiusaaminen ja entisten oppilaiden ja joidenkin opettajien näkemykset poikkeavat Pärin näkemyksistä. Oikealla on kuvassa Pär ja käteensä nojaava entinen oppilas siteeraa valheellisesta vakuuttelusta. Koulussa suosittiin reippaita ja rohkeita ja jotkut opettajatkin kiusasivat arkoja ja heikkoja.  Mustavalkoisessa kuvassa ollutta tyttöä muisteli eräs opettaja ja totesi: "Mutta minulta jäi huomaamatta, miten paljon häntä kiusattiin." Koulun pihalla riippui puissa köysiä, joissa keinuttiin ja vasemmalla oleva tyttö sai ihailua osakseen rohkeudestaan, kunnes putosi köydestä ja vammautui ja kohtelu muuttui.


Steinerkouluissa ei opeteta antroposofian oppeja, mutta ne vaikuttavat niihin erikoisiin ratkaisuihin, joita opettajat tekevät lapsia kasvattaessaan. Katsoin sarjan viime vuonna kauhuissani ja edelleen minua järkytti se, millaisia haavoja jotkut olivat siellä saaneet sieluihinsa.

HALUSIN KERTOA

Kirjoitin aikoinaan kaksi nuorten romaania, joihin upotin kaiken sen, mitä halusin kertoa nuorille. Tärkeintä oli kertoa, miten voi tulla uskoon. Toiseksi tärkein asia oli yrittää perustella nuorille jälleensyntymisopin virheellisyys. Esikoiskirjani nimi oli "Perjantaienkeli" ja se kertoi yläasteikäisestä Annasta. Seuraavassa kerrotaan, kun Anna tulee rippikoululeirille ja keskustelee  huonetoverinsa kanssa.

Anna saa joululahjaksi kirjan, joka pisti miettimään. Tosin Anna on sitä mieltä, ettei >>>

Toisen kirjan nimi oli "Kesästä kiinni" ja Anna eli abiturienttikesäänsä ja meni vielä isoseksi. Siinä tehtävässä hän meni ennen leiriä tapaamaan perhettä.