"ÄLKÄÄ OLKO MISTÄÄN HUOLISSANNE..."

05.03.2022

Sain viime jouluna tyttärentyttäreltä lahjaksi hänen tekemänsä helmikorvakorut. Enpä aavistanut, miten syvällisesti ne nyt puhuttelevat minua. Kaksi kyyhkystä rauhanlehvineen muistuttavat siitä, mitä me nyt kaipaamme. Kun olin hänen ikäisensä 60-luvulla maailman rauha oli monella tavalla uhattuna. En kuitenkaan olettanut, että lapsenlapseni joutuvat kohtaamaan tänä päivänä saman uhan.

Filippiiniläiskirjeen neljännessä luvussa sanotaan: "Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa. Lopuksi, veljet, ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen."

Onko mahdollista, että huoli Jumalalle vietynä todella voisi muuttua rauhaksi. Onko edes hyväksyttävää, että tunnemme olomme rauhalliseksi, kun Ukrainassa on niin suuri hätä. Kyllä meillä on oikeus omaan sisäiseen rauhaamme.

Ensimmäinen kokemukseni siitä, että huoli voi muuttua rauhaksi tapahtui rippikoululeirillä vuonna 1958.

Kuuluin vuonna 58 Töölössä jengiin, jonka muut jäsenet menivät ajan tavan mukaan oman seurakunnan iltarippikouluun. Äitini oli uskonnonlehtori ja huolissaan ateismistani ja halusi irrottaa minut jengistäni. Matkustin yksin hieman vastahakoisena Punkaharjulle. Kun astuin majoitustupaan, siellä keskusteltiin parhaillaan aiheesta "Onko tanssi syntiä?" Minua nauratti mielestäni banaali aihe ja ilmoitin: "Oli tai ei, ei se ole ainoa synti, mitä mä harrastan." Sain osakseni närkästyneitä katseita.

Maailman tilanne oli epävakaa ja Neuvostoliitto oli ilmoittanut, että jos USA nousee maihin Libanonissa, se tarkoittaa kolmannen maailmansodan puhkeamista. Leirin loppupuolella saimme kuulla, että USA oli noussut maihin Libanonissa ja Irakin nuori kuningas on murhattu.

Meitä oli 50 tyttöä, kaukana kodeistamme, ilman kännyköitä, huoli ja pelko kasvoivat. Leirin johtaja Anneli kiersi illalla kaikki tuvat ja luki psalmin 91 ja iltarukouksen. Kun oli hätä, minäkin yhdyin sydämeni pohjasta siihen rukoukseen. Psalmi oli kolahtanut minun ateistiseen mieleeni ja rukous oli nyt aito.

Hämmästyin itse miten pelko häipyi ja ihmeellinen rauha tuli tilalle. Oli pakko uskoa, että Jumala on sittenkin olemassa. Ja jumala tosiaan pystyi antamaan rauhan pelokkaaseen ja huolestuneeseen mieleen. Samana kesänä uutiset jatkuivat huolestuttavina ja muistan pitäneeni käsiä korvillani, etten niitä kuulisi, ellen voinut poistua tilanteesta. Se rauha, jota olin kokenut leirillä, oli pois pyyhitty ja huoli oli astunut tilalle.

Vasta vuonna 74 koin sen saman rauhan. Kun tulin uskoon (Lisää). Olin hämmästynyt siitä rauhasta, joka yhtäkkiä olikin mielessäni ja niistä uusista ajatuksista, jotka siihen liittyivät. Olin ollut ihan tyytyväinen elämäntilanteeseeni ja nyt ihan yllättäen ja pyytämättä sain merkillisen rauhankokemuksen. Kaivoin kirjahyllystä pölyttyneen rippiraamatun. Törmäsin jakeeseen, joka nousi tekstin keskeltä ja tuntui olevan minulle tarkoitettu: " Rauhan minä jätän teille: minun rauhani - sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö." (Joh. 14:27) Vuosikymmenten kuluessa olen pitänyt jaetta minulle tarkoitettuna viestinä. Yllättäen se löytyi myöhemmin laatikostani kortista, jonka olin saanut rippileiriltä Annelilta muistolauseeksi.

Psalmeissa on kuvattu ihmisten tunteita ja turvan hakemista. Psalmissa 54 Daavid on sanoittanut vainottuna oman luottamuksensa Jumalan apuun. Ukrainasta on tullut pyyntö rukoilla psalmin 31 pohjalta heidän kansansa puolesta päivittäin.

Me elämme aikaa, jolloin joudumme aktiivisesti taistelemaan huolen tunteita vastaan. Maailman tilanne hyökyy tiedotusvälineistä. Olen siinä iässä, että vuosikymmenien kuluessa huoli maailmanrauhan säilymisestä on hyökynyt tietoisuuteeni monet kerrat. Uutisia tulee tietoisuuteen enemmän kun tarvitsisi. Olin joskus 60-luvulla Ateneumissa modernin taiteen näyttelyssä istuin penkillä levähtämässä, kun läheisestä telttamaisesta taideteoksesta alkoi kuulua ikään kuin radion ääni. Vilkaisin luetteloa. Teoksen nimenä oli Indra saa viestin. Sitten alkoi kuulua selostuksia sodista. Kolmannen sotakuvauksen jälkeen siirryttiin kotimaan uutisiin. Tajusin, että kyseessä ei ollut sodista kauhuvisioita suoltava taideteos, vaan reaalimaailmaa kuvaava Suomen yleisradion uutislähetys. Se oli se Indran saama viesti ja sellainen oli maailma silloin(kin).

Katsoin Wikipediasta äsken, kuka tai mikä tämä Indra oli. Sain tietää että se on Rigvedan ylijumala, sään ja sodan jumala. "Veda-hymneissä Indra kuvataan sankarilliseksi ja loistavaksi hahmoksi, joka ajaa kolmipäisen norsun selässä. Indran aseena oli salama, jota hän kantoi oikeassa kädessään. Lisäksi hän käytti nuolia, koukkua ja verkkoa, johon hän kietoi vihollisensa. Indra saavutti valta-asemansa hindujumalien joukossa surmaamalla Vritran, kuivuuden käärmeen, joka oli niellyt kosmiset vedet ja makasi kerällä vuorten yllä. Indran iskemä salama halkaisi käärmeen mahan ja päästi vedet valloilleen synnyttäen elämää ja vapauttaen aamunkoiton." - Indrasta ei puhuta raamatussa, mutta muista epäjumalista kylläkin.

Indra on kuin muut epäjumalat, jotka eivät pysty auttamaan ja joita rukoilemalla ei löydy todellista rauhaa. Nykyään monet ihmiset ilmoittavat rukoilevansa Universumia. Vanhassa testamentissa Kuningasten kirjassa kerrotaan: "Sitten kuningas käski ylimmäistä pappia Hilkiaa ja häntä lähimpiä pappeja sekä ovenvartijoita viemään Herran temppelistä pois kaikki kalut, mitä oli tehty Baalille, Aseralle ja kaikelle taivaan joukolle. Ja hän poltatti ne Jerusalemin ulkopuolella Kidronin kedoilla. Hän pani myös viralta epäjumalain papit, jotka Juudan kuninkaat olivat asettaneet polttamaan uhreja uhrikukkuloilla Juudan kaupungeissa ja Jerusalemin ympäristössä ja jotka polttivat uhreja Baalille, auringolle, kuulle, eläinradan tähdille ja kaikelle taivaan joukolle."

Olen joskus kohdistanut rukoukseni "kuuroille" epäjumalille, etsin totuutta Veda-kirjoista. Onneksi Kolmiyhteinen Jumala tarttui elämääni ja tarjosi uuden tien, syvimmän totuuden ja uuden paremman elämän.

Maailmanrauha on ollut veitsenterällä monta kertaa. Aina emme edes ole tienneet siitä. Sain viime syksynä eräitä muistelmia lukiessani tietää, että 27.10.1962 maailmanrauha oli Kuuban kriisin takia kaikkein vakavimmin uhattuna sitten toisen maailmansodan. Muistan päivän hyvin. Minulla ei ollut pienintäkään aavistusta siitä, missä tässä maailmassa tarkalleen sinä päivänä mentiin. Oli lauantai ja osakuntatanssit ja minulla uusi vaaleanpunainen angorapusero. Elämä oli täynnä toivoa.


RESILIENSSI

Suhtautumisessa negatiivisiin muutoksiin ja niiden vaikutuksista selviytymiseen auttaa ominaisuus nimeltä resilienssi. Sanalla tarkoitetaan eräänlaista psyykkistä joustavuutta ja palautumiskykyä. Resilienssi on osittain synnynnäistä, osittain ympäristön muovaamaa ja sitä voi myös itse kehittää koko elämän ajan. Jokainen voi tietoisesti lisätä omaa resilienssiään opettelemalla taitoja, joiden avulla pystyy käsittelemään oman elämän kielteisiä muutoksia ja koko maailmantilanteen tuomaa huolta.

Israelilainen Antonovski on tutkinut ihmisten käyttämiä selviytymis- eli hallintakeinoja (englanniksi coping) äkkinäisen kriisin kohdatessa. Antonovskin mukaan elämää voi verrata lentokoneen etenemiseen. Välillä on turbulenssia ja kone putoaa ilmakuoppaan. Erilaiset selviytymiskeinot auttavat konetta nousemaan taas takaisin radalleen ja elämä jatkuu - ehkä toisenlaisena, mutta siedettävänä. Antonovskin mukaan Hyvä selviytymiskeino on sellainen, joka vähentää pahanolontunnetta ja toimii samalla ongelmanratkaisun suuntaisesti. - Tai ei ainakaan aiheuta lisää ongelmia.

Resilienssin haaste on jo kahden vuoden ajan koskettanut maailman kansoja koronan muodossa. Kun se alkoi, aloin käyttää aivan uudella tavalla rukouksena Isä meidän -rukousta ja samalla se muodostui rukouksen lähtökohdaksi. Seuraavan rukouksen olen kirjoittanut Ukrainan kansan puolesta isä meidän rukouksen pohjalta. Voit miettiä millaisia ajatuksia ja pyyntöjä Isä meidän rukous tuo sinun mieleesi tänään.


RUKOUS

          * Isä meidän, joka olet taivaissa

Kiitos että olet taivaan ja maan herra, kiitos, että olet samalla kertaa taivaan äärettömyydessä ja Pyhässä Hengessä meidän keskellämme ja meissä, lähellä meitä jokaista.

          * Pyhitetty olkoon sinun nimesi

Me ylistämme sinun nimeäsi herra Sebaot. Olet sekä rauhan ruhtinas, että sotajoukkojen Jumala. Olet se mikä olet ja samalla olet pojassasi tie, totuus ja elämä.

          * Tulkoon sinun valtakuntasi

Tulkoon tähän hetkeen sinun kaikkeutesi läheisyys. Lähesty kansojen johtajia. Anna läheisyytesi tulla jokaiseen ukrainalaiseen ja venäläiseen kotiin. Anna rauha maailmaan. Riisu ihmisten itsekkyys ja aggressiot.

          * Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme

Herra ruoki maailman nälkäiset, tee ruokkimisihmeesi Ukrainassa ja kaikkialla, mihin tämä sota ja muut käynnissä olevat sodat ja kahakat ja ihmisoikeusloukkaukset tuovat nälkää. Anna riittävässä määrin aineellista turvaa kotinsa jättäneille. Siunaa pakomatkalla olevia perheitä ja varjele lapsia pelolta. Avaa sydämet lähimmäisen rakkauteen.

          * Anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet

Herra kiitos, että saamme turvata Jeesuksen sovitustyöhön ja uskoa, että kaikki syntimme ovat anteeksiannetut. Herra sinua ja sinun rauhan tahtoasi vastaan on rikottu, tappamisen viha tekee tuhoa Ukrainassa. Sinä voit antaa anteeksiannon armolahjan sinne, missä on rikottu lähimmäisiä vastaan ja sinua vastaan. Sinä voit tehdä anteeksiantamuksesta totta. Sinä voit lopettaa koston kierteen ja antaa sen sijaan anteeksiannon ilon ja rauhan myös sotaa käyviin maihin.

          * Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta

Varjele meidät vihan synniltä, varjele meidät huolestuneisuudelta ja pelolta, varjele ettemme menettäisi luottamustamme sinun rakkauteesi ja johdatukseesi ja sinun antamaan turvaan. Auta, etteivät pahan voimat pääse tuhoamaan suhdettamme sinuun.

Siunaa erityisesti maamme ja maailmamme lapsia ja nuoria.

Herra sinä näet, miten maailma on täynnä valheellisia tietoja - disinformaatiota ja valheellisia salaliittoteorioita. Anna totuuden voittaa. Avaa ihmisten silmät.

Varjele ja siunaa Suomen kansaa ja ulkopolitiikan johdossa olevaa presidentti Niinistöä ja muita johtajia. Varjele itsenäisyytemme. Siunaa ja varjele Ukrainan presidenttiä Zelenskyitä ja anna kaikkien konfliktiin osallisten tai sen uhan alla olevien kansojen johtajille viisautta ja nöyryyttä kuulla sinun ääntäsi.

          * Sillä sinun on valtakunta, voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen

Kiitos, että sinun on kuitenkin kaikki voima ja viime kädessä kaikki valta ja kunnia iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen